Onsdag skal kommunestyret i Evenes ta opp flere viktige saker. De skal velge ny ordfører for resten av perioden ettersom Svein Erik Kristiansen ber om fritak på grunn av ny stilling i Narvikregionen Næringsforening. Samarbeidet med nye Tjeldsund står også på agendaen.

Les også: - Vi har ikke tenkt til å flytte ti arbeidsplasser ut av kommunen

Evenes Arbeiderparti gikk mandag ut med sin erklærte støtte til ordførerkandidat Svein Nilsen fra Senterpartiet. Tirsdag meldte Evenes Ap også på Facebook, at de sammen med Senterpartiet, går inn for et tett samarbeid med nye Tjeldsund fra 2020, når Skånland og Tjeldsund blir en kommune.

– Evenes Ap går inn for å sende formannskapet ut i politiske forhandlinger med politikerne i «Nye Tjeldsund» for å få en snarlig avklaring på framtida for samarbeidene mellom kommunene, heter det fra Evenes Ap.

Partiet mener disse prosessene har pågått alt for lenge allerede, med stor usikkerhet for både innbyggere, ansatte og kommunens egen evne til å levere tjenester.

– Nå er det på tide at politikerne setter seg i førersetet, legger alle samarbeidsavtalene på bordet og setter et endelig punktum for disse diskusjonene i junimøtene i alle tre kommunene, heter det videre.

De håper at slike forhandlinger vil kunne garantere for at for eksempel ETS barnevern fortsatt blir i Bogen, og at vertskommuneansvaret ikke endres.

– Forhandlingene må samtidig sikre at andre behov som Evenes har, blir dekket opp solid også i framtida. Hvis ikke det lykkes, må Evenes finne andre løsninger, mener Ap.

Evenes Ap har allerede fått avklart at det er interesse for slike politiske forhandlinger også i «Nye Tjeldsund», spesielt når det gjelder et bredt samarbeid om plan, utvikling, byggesak, teknisk drift og landbruk. De mener dette er viktig for å få til et mest mulig robust kompetansemiljø, og effektiv utnyttelse av ressursene. Samarbeidet må sikre den enkelte kommune tilstrekkelig kontroll på nødvendige ressurser for å løse egne oppgaver.

Les mer: - Vi har alltid vært store stygge Skånland - nå må vi rekke ut ei hånd til Evenes

Evenes Ap skriver at de har fått med seg Senterpartiet på et felles vedtak som også er positiv til videre samarbeid om ETS Medisinske Senter, med egen helsesøster med base i Evenes. De vil dessuten videreføre samarbeidet om ETS fysioterapi. De er også positive til at man finner en felles løsning for skatt og arbeidsgiverkontroll sammen med nye Tjeldsund.

– Organisering av økonomifunksjoner forøvrig inngår i den politiske prosessen. Evenes kommunestyre forventer at et samarbeid bygger på balanserte løsninger mellom partene både med hensyn til ansvar og lokalisering.

Videre mener de det er naturlig med en sterk tilstedeværelse av blant annet driftspersonell ute i kommunene, selv om de organisatorisk hører til en felles organisasjon.

– Forhandlingene med «Nye Tjeldsund» må finne en form på samarbeidet som ivaretar behovene til Evenes kommune, foreslår de videre.

Evenes Ap og Sp ønsker også at samarbeidet om felles ETS kulturskole videreføres. Her mener de Evenes kommune bør beholde vertskommuneansvaret, selv om skolen er lokalisert i nye Tjeldsund.

Rådmannens innstilling er at samarbeidet om barnevernstjenesten avvikles, at det ikke er grunnlag for samarbeid om felles økonomifunksjoner, ei heller om en helhetlig løsning for teknisk planlegging og drift.

Les mer: Vil splitte opp barnevern