Det er forsvarspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, sin forklaring på at forsvarskomiteen nylig utsatte fristen for å gi sin innstilling i saken om MPA-basen. Innstillingen var ventet 25. april. Evenes kommune og Forsvarsbygg har gitt uttrykk for at tid er kritisk, om flystasjonen skal stå klar som QRA-base for kampfly i 2021 og hovedbase for maritime patruljefly (MPA) fra 2023. Likevel ble det kjent sist uke at forsvarskomiteen utsetter å avgi innstilling til 16. mai.

Per-Willy Amundsen (Frp) deltok i det lukkede høringsmøtet nylig, der forsvarsministeren svarte på spørsmål fra komitémedlemmene, som resulterte i utsettelse.

Les mer: Tror på enighet om Evenes

– Fikk gode svar

– Det var et konstruktivt møte, og jeg opplevde at komiteen fikk gode svar på spørsmålene. De som er mer kritisk innstilt til flyttingen fikk grundige svar. Det er kanskje derfor de trenger litt mer tid, sier Amundsen.

Han kan ikke svare på hvem som fremmet utsettelsesforslaget, men han mener utsettelsen er udramatisk.

– Det viktigste er at saken blir behandlet i vårsesjonen til Stortinget. Man må ha såpass rom i parlamentet at man tar hensyn til enkeltpartier som har et ekstra kritisk øye på saken. Men det er ingen dramatikk i utsettelsen, mener han.

– Går veien

Han tror likevel at det går Evenes vei til slutt.

– Det er vanskelig å se for seg noe annet, da det var et flertall som fattet beslutningen i 2016. Jeg tipper noen parti fikk svar de ikke håpet på i den lukkede høringen, og derfor trenger tid til å jobbe seg gjennom, mener han.

Les også: Urokkelig om Andøya

Komiteen skal gi sine svar på to dokument 8-forslag. Det ene er fra Ap, mens det andre kommer fra Senterpartiet i spissen sammen med representanter fra Venstre, KrF og SV. Representantforslagene stiller spørsmål om økonomien i å flytte basen for de nye overvåkingsflyene, P-8 Poseidon, fra Andøya flystasjon til Evenes.

Nedlesset i forslag

Amundsen legger til at Stortinget denne våren har særdeles mange dokument 8-forslag fra opposisjonspartiene, til behandling. Han tror det blir mange sene kvelder før alle disse er behandlet i Stortinget.

Ifølge Frps forsvarspolitiske talsmann legges det ikke opp til flere lukkede møter i forsvarskomiteen. Innstillingen gis 16. mai. Planlagt behandling i Stortinget er 5. juni.

Les også: - Nå må punktum settes

Landsmøtesaker

Fremskrittspartiet har landsmøte til helga. Der tar Amundsen blant annet til orde for at Norge må opp på to prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) til forsvar, slik vi også forplikter oss som medlem av NATO.

– Om nødvendig må det legges enda flere penger på bordet for å styrke forsvaret i nord, sier han.

Andre viktige saker på landsmøtet, der flere delegater fra Harstad deltar, er tradisjonelle Frp-saker som samferdsel, kampen mot eiendomsskatt og bompenger, samt statlig eldreomsorg, og også skolepolitikk.

Per-Willy Amundsen sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomite. Arkivfoto: Arne-Petter Lorentzen