Stene peker på at 17. mai skal være politisk nøytral, og ha et program som alle kan føle seg bekvem med. Han oppfatter det som en tabbe at 17. mai-komiteen har valgt en hovedtaler som han mener har en voldsom politisk slagside.

Kontroversiell

Ifølge Stene er problemet at mange oppfatter artisten Valle som kontroversiell på grunn av hennes sterke politiske aktivitet på Facebook.

– Jeg oppfatter Marthe Valle som et venstreradikalt nett-troll på bakgrunn av hennes egne uttalelser. Hun har skjelt ut tre statsråder, og blant annet kalt dem rasister og kunnskapsløse. Ikke minst har tidligere innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fått gjennomgå på Valles Facebook-side, sier Stene.

Han trekker fram flere eksempler på det han mener er nettrolling fra Marthe Valle.

2. november i fjor skrev hun blant annet: «Bare Sylvi Listhaug klarer å fremstille det at vi sender barn tilbake til Afghanistan, et land i krig, som en suksesshistorie. Hun er så ubeskrivelig kald når hun understreker at disse 130 barna må sendes ut slik at ingen av de andre unge, som lever i frykt og terror, skal tro at de kan komme hit. Det er inhumant, det er både kunnskapsløst og historieløst».

Politisk utskjelling

Stene tar sterkt avstand fra det han oppfatter som politisk utskjelling fra Marthe Valle. Da han ble informert om at hun skulle holde 17. mai-talen, tok han kontakt med ordføreren og spurte hva hun mente om saken.

– Jeg fikk tilbakemelding om at ordføreren syntes det var greit så lenge hovedtalen ikke er politisk, sier Stene.

Rødts Frode Bygdnes er leder i 17. mai-komiteen. Det synes Stene er helt greit.

– Frode Bygdnes gjør en god jobb, og jeg vil ikke kritisere han som leder av komiteen. Men jeg stiller spørsmål ved hvorfor komiteen landet på å be venstreradikale Marthe Valle holde hovedtalen 17. mai.

Han ville ha reagert akkurat like mye om 17. mai-komiteen hadde invitert en høyreekstrem til å holde hovedtalen, sier Stene.

Han mener det er viktig å hegne om nasjonaldagen, og sørge for at festdagen forblir upolitisk. Og han forventer at Valle får klar beskjed om at politiske ytringer er uønsket i talen 17. mai.

Stene stiller spørsmål om folk synes det er greit at hovedtaler 17. mai har kalt politiske motstandere rasister og faktafornekter.

– Jeg oppfordrer folk til selv å sjekke hvilke karakteristikker Valle bruker om sine motstandere. Det er sterk kost, og lite samlende av en person som skal holde en 17. mai-tale for hele folket, sier Stene.

Svarer

Marthe Valle forsikrer Frps Eivind Stene om at hun vet forskjellen på en 17. mai-tale og en politisk markering.

– Jeg har en veldig fin dialog med 17. mai-komiteen i Harstad, og det er ingen som «holder meg i ørene», sier hun

Hun viser til at hennes kjerneverdier i det meste hun gjør både som sykepleier og artist, handler om solidaritet og medmenneskelighet.

– Dette er verdier som jeg også mener hører med når vi feirer grunnlovsdagen, men da uten at det skal gå på bekostning av politisk nøytralitet, sier Valle.

Hun er stolt av å være harstadværing, og har mange gode minner fra 17. mai-feiringene i oppveksten.

– For meg er dette først og fremst barnas dag, og jeg har stor tro på at alle de involverte kommer til å bidra på best mulig måte til en flott feiring, sier Valle.

Politisk: Frps Eivind Stene frykter nasjonaldagen kan bli brukt til politisk propaganda. Foto: Andreas Isachsen