Dette er erfaringen til trioen Hans Peter Stabursvik, Mads Johansen og Steve Nygård ved Harstad Marina. April, mai og juni er en travel tid for denne typen firma. Bedriften driver med salg av nye båter, brukte båter, utenbordsmotorer, innenbordsmotorer, verkstedtjenester/service og utleie båtplasser. I Harstad er det i hovedsak «Hokland Marina», «Harstad Marina» og «Båt og industriservice som håndterer dette markedet. Ifølge guttene ved Harstad Marina er det nok å gjøre for alle.

Lettstelt

Selv om båtfolket er i aktivitet store deler av året, er våren høysesong. I disse dager er det mange som er på utkikk etter et fritidsfartøy, eller de vil selge. Andre vil ha service på skuta og motoren før sesongen starter for alvor. Trender og etterspørsel i markedssegmentet endrer seg over tid. De senere år har kundene i stadig større grad etterspurt lettstelte løsninger.

– Folk ønsker både komfort og nærhet til naturen. Det gjør at mange gjerne vil ha et lite hus på båten som de kan varme seg i. Samtidig som de vil ha båter som legger til rette for fritidsfiske, opplyser Mads Johansen.

Det går mest i vanlige fritidsbåter. Selv om det slenger inn en og annen sjark/fiskeskøyte også.

– Nye båter er det gjerne lokale kjøpere som etterspør. Brukte båter, derimot, selger vi til folk over hele landet. Sørpå er det et mye større marked enn her i Nord-Norge, poengterer Johansen.

Muligheter

– Vi er i første rekke en servicebedrift. Verkstedet vårt er nå i aktivitet året rundt. Vi kaller oss «semiproffe». Hovedtyngden av kundene er private. Men vi har også en del leveranser til profesjonelle aktører, som eksempelvis oppdrettsbransjen. Det er en spennende sjørelatert virksomhet som kan gi flere føtter for oss å stå på over tid, poengterer Hans Peter Stabursvik.

Andre ting i båtbransjen er under endring. Tidligere hadde gamle Harstad Marina en stor butikk, stappet med båtutstyr. I dag finner det nye selskapet det ikke lenger lønnsomt å låse mye kapital i et marked som etterspør mindre. Folk restaurerer ikke båter som før i tiden. Nå vil kundene ha det lettvint, lettstelt og «på stell». Bedriften tilbyr seg i stedet å skaffe spesielle typer utstyr og interiør ved behov,

Solide tall

Gamle Harstad Marina gikk konkurs i 2011. Den nye bedriftens første hele driftsår i 2012 gikk med underskudd. Etter det har både omsetning og årsresultatet gått rett vei. I 2014 endte selskapet på 12 millioner i omsetning. I 2017 krøp de tett opp mot 20 millioner kroner. I 2017 hadde de et driftsresultat på 788.000 kroner, et årsresultat på 590.000 og millioner i egenkapital. Bedriften har nå åtte ansatte, i tillegg til sesongarbeidere.

Kjøperne vil ha selvlensende dekk, komfort og muligheten til å drive fiske.
Bedriften har gått fra underskudd og en håndfull ansatte til åtte årsverk, god egenkapital og sorte tall på bunnlinja. Hans Peter Stabursvik og de andre eierne ser lyst på fremtiden.