Hva skal dere gjøre for å vinne hele konkurransen?, spør programleder Zelda til Kila skole-laget.

– Nå blir det enda mer "quizing", sier Astrid Vaskinn med et lurt smil.

Lørdag kveld vant Fredrik Johansen (10A), Kristian og Astrid Vaskinn (10C) fra Kila skole semifinalen i Klassequizen på NRK. 12. mai vises finalerunden på NRK, rett før Eurovision.

Totalt deltok 29 lag i Troms, og Kila skole kom til semifinalen sammen med Vanna montessoriskole i Karlsøy. Mai blir dermed en spennende måned for dem, med både eksamener og finale i Klassequizen.

Danset av glede

– Det var utrolig spennende, fordi underveis visste vi ikke hvordan de andre lagene gjorde det i forhold til oss. Vi trodde at vi gjorde det dårlig, men så viste det seg at vi hadde flest poeng, sier ungdommene.

Da resultatet ble klart ble de derfor ganske overraska.

– Vi jubla, danset, mistet mikrofonen og var generelt veldig glade, sier ungdommene.

Kjenner hverandre godt

Styrken til laget mener de er at de er samkjørte, kan mye om alt og kjenner hverandre godt. De var i Oslo på innspilling i forrige uke, og har lært mye både om tv-produksjon, venting og det å holde på hemmeligheter. Mange har prøvd å få ungdommene til å røpe resultatet etter at de var i Oslo, men de har klart å holde tett.

– Det har vært ganske irriterende for vennene våre, ler de.

Fornøyd mamma

Mamma Anita Vaskinn satt og fulgte med i studioet da elevene gikk videre. Hun sier at hun ikke visste hvordan dem lå an, da de ikke kunne se poengene.

– Jeg hadde stor tro på at det gikk bra med dem, men da jeg så ansiktsuttrykkene deres begynte jeg å tvile.

– Det var veldig morsomt å se dem vinne. Det er flinke ungdommer, sier Anita Vaskinn.

– Vi er best

I et innslag fra Kila skole forklarer de hvorfor de er best.

– Vi er tre forskjellige personer som kan veldig mye. Det gjør at vi ikke har noen svakheter, sier Astrid Vaskinn.

– Vi skal til finalen først og frem for å ha det morsomt, sier Kristian Vaskinn.

– Vi er best fordi vi har ei jente, en kar som tar på seg briller for å se smart ut, og en som danser når han er glad, sier Fredrik Johansen.

Pugget OL og ministre

De smarte ungdommene fra Harstad har trent hjernen før semifinalen med påskequiz på hytta, ha fulgt ekstra godt med på sosiale medier og pugget Norges ministerposter.

– Jeg har også hatt en gjennomgang av vinter-OL fra 1976 og fram til i dag. Det var smart, for vi fikk faktisk et spørsmål om det, sier Kristian.

Lørdag kveld vant ungdommene fra Kila skole. Her blir Astrid og Kristian Vaskinn og Fredrik Johansen intervjuet av statskanalen. Foto: Privat