Det sa overlege ved rehaben i Harstad, Guri Heiberg, i et intervju etter det åpne møtet som Støtteforeningen for Harstad sykehus avviklet torsdag kveld i sykehusets auditorium.

Heiberg, minnet om den omfattende virksomheten rehabiliteringsavdelingen utførte.

Fire senger kan kanskje ikke høres så mye ut, men Heiberg fryktet at de fire sengene kunne bli begynnelsen på slutten for avdelingen.

Hele sykehuset svekkes

-En svekkelse av avdelingen vil gå ut over det medisinske tilbudet på hele sykehuset. Hit kommer pasientene som er ferdigbehandlet fra avdelingene, men som likevel ikke er friske nok til å skrives ut og overlates til kommunene. Kutt i tilbudet vil svekke kvaliteten på hele sykehusets medisinske tilbud, sa Heiberg.

Når styret i UNN får saken på bordet, 25. september, så er den ikke utredet forsvarlig. De ansattes organisasjoner har ikke fått uttale seg. I Harstad håper de derfor at UNN-styret utsetter saken, til den er forsvarlig administrativt behandlet.

Har ikke lånt sengene

Heiberg ble også noe overrasket ha hun hørte klinikksjefen i Tromsø uttalte at de nå krevde tilbake fire senger som Harstad sykehus hadde lånt av dem.

-Vi har ikke lånt noe som helst fra Tromsø. Det er positivt feil, det som kom fra Tromsø. Da rehabiliteringsavdelingen ble opprettet i 1995, ble antallet sengeplasser fordelt etter befolkningsgrunnlaget. Det var aldri snakk om noe lån, sa Heiberg.

Hun har jobbet på avdelingen siden opprettelsen, opplyste hun under møtet.

Solid ekspertise

Rehabiliteringsavdelingen ved Harstad sykehus er en av landets beste. Her er det topp ekspertise, noe som de i Tromsø ikke har klart å få til.

-Hovedgrunnen til dette er ekspertisen i personalet. Vi har ikke hatt store utskiftinger, men en meget stabil bemanning i alle disse årene. Det har medført at vi har hatt en førsteklasses behandling av pasienter fra hele regionen. I Tromsø har de hatt problemer med å skaffe nok kvalifisert personell. Disse problemene har vi aldri hatt, sa Heiberg.

Anerkjent tilbud

Tidligere stortingsrepresentant Bendik Harald Arnesen, så meget alvorlig på situasjonen som har oppstått.

-De kludrer nå med et meget anerkjent tilbud som daværende, Stortingets helse og sosialkomité lot seg imponere over, da jeg tok dem med hit. De opplevde en avdeling som var skreddersydd for samhandlingsreformen. Det er alarmerende at denne skreddersømmen svekkes, sa Arnesen.

Han advarte også UNN-styret å svekke rehabiliteringsavdelinga i Harstad for å styrke avdelinga i Tromsø.

-Det blir da ikke noe bedre helsetilbud om man svekker tilbudet en plass, for å styrke det et annet sted, sa Arnesen.

Han lovte at Kvæfjord formannskap på førstkommende mandag ville komme med en uttalelse til UNN-styret om denne saken.

-Det haster. Nå alle som har tilhørighet til politiske partier, organisasjoner, pasienter hive dere rundt. Jeg vet av egen erfaring at et folkelig engasjement virker. Det blir det hørt på, sa Arnesen.

BLOMSTER: Her overrekker leder for Støtteforeningen for Harstad sykehus Ninni Torblå Korsmo (th) blomster til foredragsholder og overlege Guri Heiberg. Foto: Hans Viktor Øye
ENGASJERT: -Det blir ikke et bedre helsetilbud av å svekke det ett sted, for å styrke det et annet sted, sa Bendiks Harald Arnesen. Foto: Hans Viktor Øye