Merk av datoen lørdag 22. september. Da vil ha sentrum preges av historien til vikingene.

– Sør-Troms Museum er partner i et stort EU-prosjekt som besøkes av et nyskapende vikingshow denne aktuelle dagen, forteller Tore Einar Johansen, ved Sør-Troms Museum avdeling Trondenes Historiske senter.

– Et av resultatene av det EU-finansierte prosjektet Follow the Vikings er «The Roadshow». Craig Morrison er produsenten bak showet, og har samlet skuespillere, musikere dansere og filmskapere fra mange land, for å skape en visuell feiring av vikingarven vi finner rundt om i store deler av Europa.

Morrison er kjent for kreative og stemningsskapende lyd- og lyseffekter, og det har han også gjort her. I sum er dette en virkningsfull og nyskapende måte å formidle vikinghistorien på.

– Follow the Vikings er et prosjekt vi deler med andre aktører i Norge, Sverige, Danmark, England, Irland og Spania. 22. september er turen kommet til Harstad, sier Johansen. Sammen med kollegaene Ingrid Moe Skjønhaug og Mona Høydahl er han kommet godt i gang med planleggingen.

Lokalt engasjement

– Vi kommer til å ha de fleste av innslagene sammen med næringslivet i Harstad sentrum. Vi ønsker at dagen skal få en skikkelig markering i sentrum av Harstad og byen skal ha et skikkelig vikingpreg, sier Johansen.

– Når det gjelder det aktuelle vikingshow, så skal vi også ha lokale aktører på scenen. Dansere fra Harstad kulturskole skal være med i forestillingen som vises to ganger i løpet av lørdagen i Harstad kino i løpet av ettermiddag og tidlig kveld, sier Johansen.

Også et sangkor fra Borge i Lofoten skal være med på det aktuelle vikingshowet som er en del av prosjektet «Follow The Vikings».

Innhold

Roadshowet vil vise vikingtiden på en helt ny måte, og målet er å nå et bredere publikum.

De to forestillingene vil være i kinoen, og de vil være grattis for publikum.

Sentrum vil være preget av temaet, og man vil få se vikinger, flammeslukere, sagaforteller, demonstastrajoner, leker og håndverk fra vikingtiden.

– Tidligere har vi hatt egne vikingdager på Trondenes. Det vil vi ikke ha i år. Nå bruker vi alle krefter på å skape en minneverdig vikingdag i Harstad sentrum, sier Ingrid Skjønhaug, som sammen med kollega Mona Høydahl stiller i kostymer fra vikingtiden denne dagen.

Ved Trondenes Historiske senter har en siden 2007 hatt nærmest årlige vikingdager.

– Målet for dagen er å skape liv i sentrum. Vi ønsker at heler byen skal ha et eget vikingpreg, og at vi får solid medvirkning og vikingpreg på Torvet og inne i butikkene i sentrum denne dagen, sier Johansen.

Opplegget er tatt godt imot av de næringsdrivende i sentrum.

Han legger ikke skjul på at det finnes en god del kunnskap om vikingtiden i Harstad-området. Opp gjennom årene har en bygd opp en egen festival, med har mange frivillige som er dyktig på historien.

– Dette bringer vi inn når vi skal skape aktiviteter i sentrum på vikingdagen i sentrum 22. september, sier Johansen.

I forbindelse med dagen vil det kom en del tilreisende til byen som skal være med på vikingshowet. Hovedmålet for markering er å øke kunnskap om vikingtiden til den lokale befolkningen.

Historien

– Ta viking historien tilbake til Harstad. Det er hovedmålet for denne markeringen, sier Tore Einar Johansen.

Trondenes og Bjarkøy er stedsnavn som går igjen i historien om vikingene i nord. Trondenes Historiske Senter har fått penger fra EU i forbindelse med prosjektet «Follow The Vikings».

Nylig ble det også klart at en har fått penger til 1.000 årsmarkeringen av «Slaget på Stiklestad i 2030. Slaget på Stiklestad er nasjonshistorie, og Spelet om Heilag Olav en årviss begivenhet som utspiller seg ved de tre kirkene.

Tore Hund var en av de betydeligste høvdingene i Hålogaland. Han hadde gård på Bjarkøy. Han var en av lederne i opprøret mot kong Olav Haraldsson Digre. Konflikten endte i det store slaget ved Stiklestad i 1030.

FORESTILLING: I prosjektet Follow the Vikings er «The Roadshow en del av markeringen. Craig Morrison er produsenten bak showet. Med eksterne og lokale aktører. Foto: THS Privat