Geocaching er en verdensomspennende fritidsaktivitet der du bruker GPS eller en app på telefonen for å finne ulike poster (kalt geocacher). Det minner om ei blanding av orientering og skattejakt, og er ifølge Julie Katrine Dragland og André Karlsen ganske avhengighetsskapende.

- Vi blir aldri lei av dette. Via geocaching kommer vi oss ut på tur og blir kjent med både Harstad og andre steder på en helt spesiell måte, forteller de.

Møtes jevnlig

5. april ble foreninga HåloGeo stiftet. Deres formål er å være en frittstående interesseorganisasjon for geocachere i Harstad og omegn. De ønsker å fremme interessen for geocaching, og skape et miljø og ulike aktiviteter for geocachere.

- Vi er mellom 40 og 50 aktive geocachere, og hadde nå behov for å samles i ei forening. Én gang i måneden møtes vi og spiser pizza sammen, og jevnlig lager vi ulike arrangementer, sier Dragland. I påsken ble det for eksempel arrangert skitur på Dyrøy, og tidligere har de hatt møte med en geocaher som har vært på tur 1.000 dager i strekk.

Sluttet med reiseguider

Etter at foreninga ble stiftet fikk den 25 nye medlemmer på én dag.

- Mange som hadde ligget litt i "dvale" så muligheten for å starte på nytt igjen nå. Vi håper at enda flere vil bli med etter hvert, sier de.

En geocache er en stor eller liten beholder som inneholder ei loggbok. Noen cacher er bitte små, andre er store bokser der det også ligger ting du kan ta med deg og flytte til en annen cache, og legge din egen ting nedi i stedet.  Selv har familien Dragland sluttet å bruke tradisjonelle reiseguider når de drar på ferie.

- Vi drar dit vi øyner muligheter for gode geocaching-turer. Det er en utmerket måte å bli kjent på nye steder, sier hun.

Intern konkurranse

Dragland og Karlsen legger ikke skjul på at det er en del intern konkurranse både i foreninga og i familiene om å finne disse cachene. I foreninga er det for eksempel ei som har gått en 18-dagers fjelltur i Sør-Amerika for å være den første til å finne en utlagt cache.  For å toppe det, var dette hennes første tur som geocaching.

- Den skal det godt gjøres å slå, humrer de, men legger til at dette er en aktivitet som alle kan drive med, enten alene eller i gruppe.

- I vårt distrikt finnes for eksempel cacher for de som liker treklatring, på toppen av fjell og midt i byen. For de som liker båtliv og kajakk ligger det også på øyene utenfor. Det ligger også cacher langs stier og traktorveier for de som ønsker lett tilgjengelighet. Alle kan finne noe som passer for seg, oppsummerer Dragland.

Foreninga HåloGeo kan du enkelt finne på Facebook.

Du bruker en app på telefonen eller en skikkelig gps for å drive med geocaching. Foto: Line V. Roksøy