Ordfører Helene B. Nilsen og næringssjef Torunn R. Wilhelmsson vil ha på plass ny parkeringsplass og fortau bak kommunehuset i år.

Planen er at de før vinteren skal få på plass et fortau fra kommunal grunn fra Rema 1000, og opp langs hele eller deler av veien bak kommunehuset til veien mot kirkegården. Nedenfor Skånland Vekst er det i reguleringsplanen avsatt parkeringsplass. Planen er å opparbeide denne, slik at området bak rådhuset frigjøres til offentlig parkering for kunder av butikkene i sentrum.

Estetisk løft

– Området for kommunal parkering må opparbeies på en slik måte at det ikke medfører unødig ulempe for naboene, og det er viktig at disse tas med på råd, sier utviklings- og næringssjef Torunn Rørvik Wilhelmsson.

De mener omleggingen vil gi hele området et løft. Det skal tilrettelegges for økt trafikk. Når det blir mer parkering i området, vil veien også vil bli mer trafikkert.

I tillegg til å sette av egne midler vurderer de å søke tilskudd fra Trafikksikkerhetsutvalget i Troms fylkeskommune til tiltakene.

Formannskapet vedtok også sist uke at man starter jobben med å søke om midler til fortau og langsgående parkering langs Fylkesvei 115, som går rett gjennom sentrum av Evenskjer. Dette har de som mål å få på plass i løpet av sommeren 2019.

Coop X-tra skal også lage fortau på eget område i løpet av denne sommeren. Når Vardobaiki har flyttet inn i Evenskjersenteret i mai, skal de ha parkering på baksiden av bygget. Omlegging av innfartsåra fra nord skal også vurderes, for å lede trafikken til parkering bak rådhuset.

Handelssentrum

– Vi må sette i gang noe nå, da vi mangler parkeringsplasser i sentrum. Det vil bli flere ansatte på rådhuset i forbindelse med kommunesammenslåingen, hvor Evenskjer blir administrasjons- og handelssentrum i ny kommune, sier de to.

Dyrvikhøgda boligfelt har hatt stor vekst med nye boliger, og på Evenskjer Syd planlegges det 30 tomter med plass til 40 boenheter.

Årsaken til at forbedringen starter på baksiden av rådhuset, henger sammen med at parkeringskapasiteten må økes før man kan redusere antall parkeringsplasser i hovedgata. Byggingen av nye Rema 1000 foregår fram til 1. desember i år, så det er viktig å tilrettelegge kommunal grunn her mens området er i prosess.

– Noen ganger må man hoppe på toget når det går, men alt som er planlagt i sentrumsplanen skal gjennomføres etter hvert, sier Berg Nilsen.

Hun legger til at det viktigste med å gjøre forbedringer i sentrum, er at trafikksikkerheten må bli bedre, da parkeringssituasjonen i sentrum kan oppleves kaotisk i dag.

– Kan besøkende forvente at Evenskjer vil innføre parkeringsavgift, når man må bruke penger på å tilrettelegge for parkering og fortau?

– Nei, det har aldri vært et tema, så det skal vi jobbe for at ikke skjer, sier Berg Nilsen.

Kommunestyret i Skånland behandler neste uke forslag til uttalelse, om ny struktur for videregående skole. Skånland mener Rå bør organiseres som skolested under ny felles skole for Stangnes og Heggen. Videre foreslår Skånland at man etablerer en filial lokalisert til Tjeldsund 2020, hvor man kan dra veksler på kompetanse ved Norges brannskole. Siden området er et samisk kraftområde, vil et eget skoletilbud her kunne styrke samisk språk.