Få kjenner historien til Høgskolen i Harstad / UiT, campus Harstad bedre enn universitetslektor Marit Rustad og amanuensis Olav Daae.

Lørdag deler de noen av sine erfaringer på Panorama kaffebar på UiT, melder Kjetil Nilsen ved UiT Harstad.

Høgskolen i Harstad startet opp med etablering av vernepleierutdanningen høsten 1983. Olav Daae og Marit Rustad utgjorde to av de tre faglærerne som hadde ansvar for det første kullet på 25 studenter. Undervisningslokalene lå i 2. og 3. etasje i den såkalte Hay-gården – omtrent rett over gaten for der UiT Harstad ligger i dag.

I dag, 35 år senere er de to fortsatt i sving – Marit Rustad på vernepleierutdanningen, mens Olav Daae er tilknyttet Handelshøgskolen. I løpet av disse årene har de vært med på en fantastisk utvikling av utdanningstilbudet innen høyere utdanning i Harstad – både med hensyn til antall studenter, studietilbud og fusjonen med UiT.

Undervisningslokalene har også variert opp igjennom årene. Etter en omflakkende tilværelse på ulike plasser i byen – blant annet i Kanebogen kjøpesenter – kunne ansatte og studenter starte innflyttingen inn i

dagens lokaler på Salgslagets tomt i 1997. Men beslutningen om den sentrumsnære lokaliseringen, med sin fantastiske beliggenhet ved kaia som alle tiljubler i dag, satt langt inne, kan de to fortelle.

Både de ansatte og det daværende Høgskolestyret var delt: Halvparten ønsket seg til sentrum; halvparten insisterte på at det mest fornuftige var å anlegge en

campus ved Kanebogen næringspark. Departementet gikk for sentrum – og slik kom nåværende campus UiT Harstad til å ligge der den gjør i dag.

På Panorama kaffebar ved UiT lørdag, vil universitetslektor Bård Borch Michalsen lede samtalen med Rustad og Daae. Der vil de ikke bare dvele med historien, men også komme inn på fusjonen med UiT i 2016, og dele hva de tror om den videre utvikling ved UiT Harstad, opplyser Kjetil Nilsen ved UiT Harstad om møtet med to av veteranene ved UiT Harstad kommende lørdag formiddag.