Etter at Laila Pedersen og Kathrine Holmen deltok på inspirasjonskurset til Midtre Hålogaland Friluftsråd og Hålogaland Ressursselskap, var beskjeden klar: Med kun små grep i hverdagen, kan man utrette mye.

Det var tirsdag at Midtre Hålogaland Friluftsråd og Hålogaland Ressursselskap hold et inspirasjonskurs for ansatte i barnehagene i Harstad kommune. Temaet for dagen var marin forsøpling og hva naturen byr på av delikatesser.

Mer enn man skulle tro

Laila Pedersen og Kathrine Holmen jobber til daglig i henholdsvis Byggeklossen barnehage og Furuberget FUS aktivitetsbarnehage, deltok på inspirasjonskurset som var ved Gressholmen.

– Vi startet dagen med å snakke om marin forsøpling og fikk i oppgave å se hva vi kunne finne av søppel i fjæra, forteller Pedersen.

Deltakerne ruslet på søppeljakt i fjæra i rundt ti minutter. Og det skulle vise seg at man trenger ikke lete lenge for å finne søppel.

– Det var overraskende mye, forteller Holmen og legger til:

– Man ser det liksom ikke med en gang, fordi mye ligger delvis gjemt under sand og tang og slikt. Men mår man først begynner å lete, så dukker det opp mye.

Blant gjenstandene var det mye glassbrott, aluminiumsbokser, plastikk og en god del jernskrap.

– Vi har en del fokus på at vi skal plukke opp etter oss i naturen, men det er jo noe vi kan bli bedre på, innrømmer Holmen.

– Også kan man ha litt mer fokus på hva man produserer av avfall innendørs. I vår barnehage har vi for eksempel sluttet med skoposer da disse bare gir mer søppel, sier Pedersen.

Et ryddig matfat

Etter en vel gjennomført miniryddeaksjon, var det på tide å begynne å tenke på lunsj. Men også der ble deltakerne sendt ut på jakt. Denne gang på jakt etter snegler, skjell, kråkeboller og tang. Maten ble tilberedt av deltakerne over bålpanne.

– For å være helt ærlig, var jeg skeptisk til å smake på snegler, sier Pedersen og ler.

– Men det smakte jo godt. Det smakte nesten litt som reke.

Det ble også funnet kråkebolle, som ofte anses å være en delikatesse. Holmen meldte sin interesse i å prøvesmake denne.

– Det smakte helt greit, litt salt liksom. Men det var absolutt spennende å prøve noe nytt. Dette er jo noe vi kan ta med tilbake til barnehagene. Barn er jo glade i å lete, spørre og vite mer. De liker jo å bidra. Kanskje om de får være med å plukke snegler og slikt i fjæra, så vil de også prøve å spise dette, sier Holmen.

De to ble veldig inspirerte til å ta dette med seg tilbake til barnehagene. Både til å la barna få utforske smaksløkene sine med svært lokale matvarer, men også med forsøpling.

– Det trenger ikke være så avansert. Det finnes mange små ting man kan gjøre i hverdagen som vil hjelpe miljøet, sier Holmen.

Godt samarbeid

Det var i fjor høst at Midtre Hålogaland Friluftsråd og Hålogaland Ressursselskap startet samarbeidet om prosjektet Ren kyst, mat og moro. Prosjektet ble til etter en felles søknad til Miljødirektoratet om å kunne gjøre noe felles for miljøet. Også i år ble det søkt om midler til å tilby kurset til eierkommunene deres.

– Vi har gjennomført to kurs til nå. Et prøvekurs i fjor høst, som ble gjennomført i Narvik og nå dette kurset i Harstad, forteller Torgeir Bremer, prosjektansvarlig for læring i friluft, friluftsskoler og friluftsliv som integrering.

Han forteller at samarbeidet mellom de to, har fungert svært bra.

– Vi føler vi har et bra konsept sammen. Vi ønsker begge at store og små skal bruke naturen mer. Men for å gjøre det, er det viktig at vi tar vare på naturen og miljøet vårt, sier han.

Alle monner drar

Tilbakemeldingen fra de to kursene har heller ikke latt vente på seg.

– På begge kursene har vi fått svært god tilbakemelding etter endt kurs. Vi har fått tilbakemeldinger om at noen ønsker at vi skal gjøre dette med barna i barnehagen. Men også andre barnehager fra andre kommuner har tatt kontakt og vist interesse at de ønsker kurs, sier Bremer.

Også Hålogaland Ressursselskap er fornøyd med tilbakemeldingen. Selskapet ønsker at kurset skal være inspirerende.

– Vi har noe alvor i kurset, men vi sørger for at det også handler om å bruke naturen for å kose seg. Vi byr derfor alltid på bålkaffe, bruker tid til å prate og le sammen, lete etter mat og lage mat sammen. Det jo den kosen det hele egentlig handler om, avslutter Torgeir Bremer.