"Vi stenger anlegget nu klokken 15 30 og frem til lørdag kl 11 00", ble det meldt på Sollifjellet Alpinsenter sin Facebook-side i går ettermiddag. Årsaken var regnværet som var og som skal fortsette i dag.

- Vi stengte utpå dagen da det regna, og bare to stykker var her da og kjørte. Det meldes litt kaldere vær og nattefrost i helga, så da sparer vi på sålen mens det regner, forteller daglig leder Knut Skarsem Granås.

Håper på 17. mai-tog

Sålen, selve grunnlaget for å kjøre ski i bakken, blir fort borte hvis vi tråkker og går på den i regn og mildvær.

- Den vil vi spare på så lenge som mulig, så vi går og håper på kulde og nattefrost for å holde åpent så lenge som mulig i år, sier han. Utover i neste uke holder de åpent så lenge det er besøk i bakken og det er forsvarlig å kjøre.

- Vi satser på 17. mai tog i bakken i år også! Så lenge det går an å kjøre heisen til toppen, kjører vi i gang med tog i bakken klokka 17, sier han.

Helgeland regner ned

Værmeldingstjenesten yr.no melder om 8 grader og opp til 4 milimeter nedbør i Harstad fredag, deretter oppholdsvær resten av helga. Verre er det med sørlige deler av Nordland. Lørdag ventes opp mot 70 mm nedbør på Helgeland.

- Vekten av all nedbøren kan føre til våte skred i de fleste heng, også der det vanligvis ikke går skred. Skredene kan også bli meget store, og det er værutviklingen som avgjør hvor alvorlig situasjonen blir.

- En ekstremsituasjon

Det meldes om faregrad 5 for snøskred i denne delen av Nordland, som er "meget stor". Dette er sjelden kost, og defineres som en ekstremsituasjon.

- Det er første gang vi bruker den høyeste faregraden i Norge. NVE følger situasjon tett, og har kontakt med Fylkesmann, Vegvesenet og Hovedredningssentralen. Det er viktig at berørte kommuner vurderer beredskapsbehovet, informerer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Hold dere hjemme i helga, oppfordrer visepolitimester Heidi Kløkstad i ei melding fra Politiet.

Knut Skarsem Granås, daglig leder ved Sollifjellet alpinsenter. Foto: Tina Eilertsen