Den arrangeres i år for 25 gang.

– Vi er veldig glad for at landsstyret i NSFs Landsgruppe av kardiologiske sykepleiere har valgt å arrangere den årlige kongressen i Harstad og gleder oss til å vise fram det lokale fagmiljøet i nord i tillegg til vår flotte landsdel, sier Siv Olsen, som er med i den lokale gruppen som bistår landsstyret med arrangementet.

-Det som er ekstra hyggelig er at alle vi har tatt kontakt med for å få lokale bidrag har mer en gjerne stilt opp. Over 25 butikker i sentrum skal blant annet holde noen timer ekstra åpent onsdagen slik at våre kongressdeltakere får muligheten til å se på hva byen har å by på etter et langt kongressprogram.

Tidligere leder

Olsen har tidligere vært leder for Norsk Sykepleierforbunds Landsgruppen av kardiologiske sykepleiere (NSF-LKS).

Organisasjonen har 1100 medlemmer og er en av de største faggruppene i NSF.

Landsgruppen består av sykepleiere som har en spesiell interesse for – eller jobber tett med hjertepasienter. Det kan både være sykepleiere fra primærhelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten.

– Onsdag 25. april ankommer de første kongressdeltakerne Harstad. Om formiddagen vil varaordfører i Harstad, Maria Serafia Fjellstad og leder for NSF-LKS, Gunhild Brørs, står for åpningen av kongressen i Harstad, opplyser Olsen.

Flyttet hjem

Olsen er oppvokst på Stornes på nordsiden av Harstad, og var i 2012 i hjembyen på ferie. I Harstad Tidende så hun at medisinsk avdeling ved sykehuset i Harstad søkte etter en kvalitet- og forskningssykepleier.

Jobben fikk hun og dette gjorde at hun tok hele familien med seg nordover etter 10 år i Bergen.

I dag er hun i innspurten av sitt doktorgradsarbeid, som nettopp handler om hjertepasienten. Forskningen som baserer seg på data fra hele landet og den har fått både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

-Vi er de første som estimerer hvor mange som har kjent hjertesykdom og som deltar på hjerterehabilitering i Norge. Selv om hjerterehabilitering har høyeste anbefaling i de internasjonale retningslinjer, så er det bare 28 % som deltar. Dette antallet er altfor lavt.

Tre dager

I tre dager skal kongressdeltakerne delta på forelesninger ved Scandic Hotell Harstad. Svært mange av foredragsholderne er hentet lokalt eller fra regionen.

– Vi er stolte av at kongressen har et høyt faglig nivå og at de aller beste innen sitt fagfelt har tatt seg tiden til å holde innlegg hos oss, sier Olsen.

«Jeg tok mitt eget kliv ... tilbake» er et av de første foredragene der vil møte Mats Svendsen, ung hjertesyk som lever ut musikkdrømmen. Svendsen ble født i Manila i 1984, men feiret sin første bursdag i Norge. Svendsen ble etter en ferietur i 2012 lagt inn på UNN med hjertesvikt. Det ble et av flere sykehusopphold på Svendsen som bruker sin personlige historie i foredraget som han nå holder under kongressen i Harstad.

Harstad-bosatte Wenche Gressnes fordrar om «læring om mestring av kronisk sykdom». Hun er til daglig rådgiver ved lærings- og mestringssenteret ved UNN Harstad.

– I løpet av onsdagen er det flere innlegg innen emnet kirurgi og invasiv kardiologi. Her kommer det foredragsholdere fra hele landet.

– De fleste temaer innen kardiologisk sykepleie vil ha sin plass under kongressen. Hjertesvikt, avansert teknologi i kardiologisk sykepleie, etiske implikasjoner av å involvere pårørende under behandling av alvorlig syke pasienter, langtidsbehandling, kunnskap om bruk av telemetri, er noen av temaene under torsdag foredrag.

Overlege ved UNN Harstad, Maria Serafia Fjellstad, skal holde innlegg om temaet, sykelig overvekt og vektreduksjon – hva er oppskriften?

Kollega og lege ved UNN Harstad, Ingrid Marie Mikalsen, skal snakke om «Hjerte og karsykdom- kan vi skylde på magen?».

Kongressen samler sykepleiere fra hele landet.

– Jeg tror vi har fått satt sammen et bredt program for årets kardiologiske sykepleiekongress. Spesielt hyggelig er det at professor Anna Strømberg kommer til Harstad. Hun er et faglig forbilde som har vært med på å utarbeide de internasjonale retningslinjene innen hjertesviktbehandling, sier Siv Olsen, som onsdag satte kursen mot en internasjonal kongress for å presentere resultater fra eget forskningsarbeid.

I neste uke er det Harstad som gjelder for over 220 deltakere på sykepleiekongressen i Nordic Hall.

BIDRAR: Overlege ved UNN Harstad, Maria Serafia Fjellstad. Foto: Frank R. Roksoy
INNLEDERE: – Siden vi er i Nord-Norge, så er målet at vi skal skaffe flere innledere fra landsdelen. Det avspeiler en del av programmet at vi har personer fra Troms som bidrar i programmet, sier Siv Olsen. Foto: Privat