Ruta har spesielt stor betydning for befolkningen i Ballangen og deler av Tysfjord. Den forkorter reisetiden, først og fremst til flyplassen, betydelig for dem som bor på sørsiden av Ofotfjorden. Årlig er det 14.000 passasjerer som tar båten over fjorden.

Jubileet ble markert onsdag formiddag med kaffe og kake om bord i hurtigbåten «Sjøsprint».

En beklagelig misforståelse gjorde at verken Ballangen-ordfører Per Kristian Arntzen, eller hans kollega i Evenes Svein Erik Kristiansen, var til stede under markeringen.

Ville ha kommet

– Jeg visste ikke noe om markeringen før du ringer meg nå. Hadde jeg vært klar over det, så hadde jeg selvfølgelig kommet. Dette er en viktig forbindelse for hele regionen, sier Kristiansen.

Ballangen-ordføreren møtte dem i Kjeldebotn etter markeringen. Det overrakte han en gavesjekk på 5.000 kroner, som de kunne bruke på trivselstiltak om bord i «Sjøsprint».

– For oss her på sørsiden er forbindelsen over fjorden ekstra viktig. Den forkorter veien til flyplassen betydelig, sier Arntzen.

Slik det nå ligger an, er det heller ikke noe som taler for at båtruta blir lagt ned når Hålogalandsbrua blir åpnet.

– Det som vi har fått informasjon om fra fylkeskommunen, er at det blir gjort noe med billettprisene. De vil øke noe når brua åpner. For oss i Ballangen vil ikke veien til flyplassen bli noe betydelig kortere på grunn av brua. Hurtigbåten vil derfor fortsatt være viktig for oss på denne siden av fjorden, sier Arntzen.

Her er muligheter

For 26 år siden hadde poståpneren i Kjeldebotn, Einar Gabrielsen, kjøpt seg en ny, lukket lystbåt.

– Dette gjorde at folk ofte spurte meg om å få skyss over fjorden da de skulle ta flyet fra Evenes. I 1992 gikk jeg hele 88 turer over fjorden. Jeg skjønte straks at her var det muligheter for en båtrute. Jeg satte i gang med Nordland fylke i oktober. 18. april året etter ble båtruta åpnet mellom Kjeldebotn og Liavika, forteller han.

Men den kraftige sørvesten i Ofoten førte til mange kanselleringer. Det ble etter hvert for uforutsigbart om båten kunne legge til kai i Liavika.

5.000 underskrifter

Det var ikke nei i fylket, da de begynte å jobbe for å få en molo i Evenes. Denne ble bygd og tatt i bruk i 1994. Siden den gang har båten trafikkert sju ganger daglig over fjorden.

– Det er fantastisk. På 20 minutter er man over fjorden. På kaia i Evenes står en buss som tar passasjerene til flyplassen. Ruta gir også folk på sørsiden av Ofotfjorden mulighet å jobbe på flyplassen. De kan ta båten klokka seks om morgenen og stille på jobb klukka sju om morgenen, sier Gabrielsen.

Verken han eller de andre ildsjelene vil høre snakk om nedleggelse av ruta.

– Sist de prøvde seg så samlet vi inn 5000 underskrifter mot nedleggelse, sier Wanja Dahl.

Båten: M/S «Sjøsprint» tar folket over fjorden på 20 minutter. Foto: Hans Viktor Øye