Det er nøyaktig en måned til 17.mai, og arrangementskomiteen for Harstad kommune er i god gang med planlegginga av dagen.

- Programmet med talere, de tradisjonelle togene og kransnedleggelsene er klare, sier leder for komiteen, Frode Bygdnes (Rødt). Etter barnetoget blir det også i år et arrangement på Torget med taler og musikk. Hovedtaler er artisten Marthe Valle.

- Jeg ble veldig overrasket og ikke minst utrolig beæret over å bli spurt! Selv om jeg ikke bor i Harstad nå, så er Harstad hjembyen min, så det følees som en spesielt fin anerkjennelse, sier hun.

Nestekjærlighet og solidaritet

Valle sier at hun veldig gjerne vil bidra til årets 17. mai i Harstad.

- Dette er jo barnas dag, og det er en festdag. Men det er også en viktig dag for å trekke fram de verdiene Norge er tufta på, og for å sette disse verdiene inn i tida vi lever i nå. Jeg brenner for solidaritet og nestekjærlighet, og håper jeg klarer å formidle dette i talen min. Jeg gleder meg, sier hun.

- Marthe Valle er en dyktig artist og et samfunnsengasjert menneske som vi mener vil ha noe godt å si på 17. mai, sier komitemedlemmene, som ønsker forslag fra publikum til neste års talere.

- Vi vil gjerne løfte opp folk fra Harstad som har hevdet seg godt i Norge, som vi er stolte av og som er stolte av byen vår, forteller de.

Ingen heliumsballonger

Nytt av året er forbudet mot heliumsballonger. Harstad janitsjar, som tidligere har solgt ballongene på 17. mai, har vedtatt å avslutte salget. Dette på grunn av plastforurensing og mangel på helium i verden.

- Vi spiller ikke musikk for å selge ballonger. Nå håper vi å tjene mer på å spille musikk, har leder av Harstad janitsjar, Kenneth A. Sørensen, uttalt tidligere. Og korpsene har i alle fall en ekstra grunn til å spille mye i år, ettersom 2018 er gjort til "Musikkorpsenes år.

- Dette blir selvsagt behørig markert også på 17. mai, sier Anders Søvik i komiteen.

- 17. mai skal være en folkefest der vi viser stolthet av landet og byen vår. Vi oppfordrer alle til å rope hurra i togene, håper ungdom vil delta i tog og at alle bli værende på Torget og få med seg det flotte arrangementet vi får der, sier de.

Etter en enighet om at partipolitikk ikke skal prege denne dagen, er tre av ni komitemedlermmer nå partipolitisk uavhengige. Komiteen ble valgt i kommunestyret i februar og består foruten leder Bygdnes av Sissel Erlandsen (Arbeiderpartiet), Marie Louise Nilsen (Sosialistisk venstreparti), Mads Markussen (Framskrittspartiet), Jan Elvheim (Arbeiderpartiet), Kristian Stave (Venstre), Anders Søvik, Mona Fagerland og Bjørg Larsen Aalmo.

Foto: Theodor Karlsen
17.mai-komiteen 2018: Anders Søvik, Marie Louise Nilsen, Sissel Erlandsen, Bjørg Larsen Aalmo, Mads Markussen, Frode Bygdnes og Mona Fagerland. Ikke tilstede: Jan Elvheim og Kristian Stave. Foto: Line V. Roksøy