Lørdag kveld kjemper Fredrik Johansen (10A), Kristian og Astrid Vaskinn (10C) fra Kila skole i semifinalen i Klassequizen på NRK. Deltakerne var i Oslo på innspilling i forrige uke, og har lært mye både om tv-produksjon, venting og det å holde på hemmeligheter.

Irriterende hemmelighetsfulle

Styrken til laget mener de er at de er samkjørte, kan mye om alt og kjenner hverandre godt. Mange har prøvd å få ungdommene til å røpe resultatet etter at de var i Oslo, men det synes de er overraskende enkelt å holde hemmelig.

- Det har vært ganske irriterende for vennene våre, ler de.

Selv om de vet hvordan det gikk, grugleder de seg til å se seg selv på tv.

- Underveis visste vi ikke hvordan de andre lagene gjorde det, om vi ledet hele tida, hvilke poengsummer de andre fikk og hva de kunne i forhold til oss, forteller Astrid.

Pugget OL og ministre

Totalt deltok 29 lag i Troms, og Kila skole kom til semifinalen sammen med Vanna Montesorriskole. De smarte ungdommene fra Harstad har trent hjernen før semifinalen med påskequiz på hytta, ha fulgt ekstra godt med på sosiale medier og pugget Norges ministerposter.

- Jeg har også hatt en gjennomgang av vinter-OL fra 1976 og fram til i dag. Det var smart, for vi fikk faktisk et spørsmål om det, sier Kristian.

Mye venting

Å være med på ei tv-innspilling var en ny opplevelse for dem. Den største overraskelsen var hvor lang tid alt tar i en tv-produksjon.

- Vi var på NRK fra i 11-tida om morgenen til i 20-tida om kvelden. Det var sminking, å få på seg mikrofon, omvisning, lunsj, testing av mikrofoner og berøringsskjermene som vi skulle bruke. Og hver gang programlederen sa en feil, måtte de gjøre et nytt opptak. Vi fikk selvsagt ikke noen ekstra betenkningstid da, men måtte vente. Vente mye, forteller Fredrik.

FAKTA:

  • 468 skoler over hele landet har meldt seg på i årets utgave av Klassequizen.

  • Distriktskontorene i NRK arrangerer de innledende rundene i Klassequizen, som sendes på P1s distriktssendinger på radio.

  • Til våren møtes landets beste tiendeklassinger i den nasjonale finalen i Oslo, som sendes over fem programmer på NRK1.

  • Hver skole stiller med tre deltagere, som får spørsmål i fire kategorier.

  • Hver kategori har tre spørsmål, og deltagerne har 30 sekunders betenkningstid på hver kategori.

  • Totalt skal deltagerne svare på 12 spørsmål, og lagene som får flest av 12 mulige poeng møtes til finaler i hvert fylke.

  • I vår møtes fylkesvinnerne fra hele landet til nasjonal finale på NRK1

  • Finalen blir vist den 12. mai. Finalepremien er et trofé og ei sending fra skolen med programleder Martin Holmen på NRK P3.

Kilde: www.nrk.no/klassequizen

På NRK under innspillinga av Klassequizen. Foto: Privat
Boksen til Kila skole under Klassequizen Foto: Privat