Oljedirektoratet forvalter petroleumsressursene på vegne av det norske folk. I Harstad har Oljedirektoratet (OD) nå flyttet inn i nye lokaler i Byskillet, men de har vært til stede i Harstad siden 1980.

Sjefen for det hele, Stig-Morten Knutsen, forteller at han er født i Hammerfest.

– Med en mor fra Alta, og en far som var fra Vesterålen og som skulle jobbe på Findus i Hammerfest, så møttes de to unge menneskene på hurtigruta, og da gikk naturen som den noen ganger gjør: Og jeg er et av resultatene av det møtet, sier Knutsen til Harstad Tidende.

Etter de første årene i Hammerfest, flyttet familien til Harstad når han var rundt 4 år, og da bodde de til å begynne med i Samasjøen og faren var platearbeider på Nilsen-verkstedet.

Etter endt Dr. grad som geolog på Universitetet i Tromsø, har han arbeidet på flere kontinenter. Arbeidsstedene har vært, Harstad – Bergen – Canada – Tromsø – Grønland – Tromsø – Harstad. I tillegg til jobben som direktør og leder for Harstadkontoret i Oljedirektoratet har han en Professor II stilling ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. I Tromsø er Stig-Morten bla. ansvarlig for et mastergradskurs som går på forvaltning av petroleumsressursene, og er også veileder for flere masterstudenter og en PhD kandidat.

På vegne av folket

Selv begynte Stig-Morten i OD i 2014, og i dag er det omkring 15 ansatte ved kontoret. De nye moderne lokalene gjør at OD i Harstad enda større grad kan benytte telekonferanser og avholde virtuelle møter, i tillegg til at det er tilrettelagt for at besøkende, samt utvidelsesmuligheter for ev. økt bemanning.

Oljedirektoratet er et fagdirektorat som får sitt tildelingsbrev via Olje- og energidepartementet. Det er omkring 220 ansatte totalt, fordelt på hovedkontoret er i Stavanger og kontoret i Harstad.

Stig-Morten Knutsen under åpningen av nylokalene i byskillet. Foto: Odd Leif Andreassen

Stig-Morten forteller at Oljedirektoratet ved å ta i bruk de nye lokalene ønsker å bli mer synlig, komme nærmere byen, og det er kortere vei til fasiliteter og hoteller for dem som kommer på besøk. Han sier videre at det Oljedirektoratet gjennom styringssystemene fra Stortinget gjør, er å forvalte de norske petroleumsressursene på vegne av samfunnet – det norske folk.

– Vår oppgave er å få mest mulig verdier ut av det som måtte være i bakken, under havbunnen. Den såkalte norske modellen er slik at det er folket som eier ressursene. Oljeselskaper driver ressursene ut når de har funnet noe som er verdt å drive – f.eks.- et oljefelt (som Statfjord). Dette driver de via en lisens, som er en slags ‘tomt’. Og det meste av de verdiene som kommer opp av bakken kommer tilbake til samfunnet, spesielt via petroleumsskatten som er på 78 %, sier han.

Grønland

Stig-Morten har tidligere bodd og arbeidet både i Canada og på Grønland. Som letesjef i Grønlands statsoljeselskap Nunaoil, var han med på å bore flere letebrønner på vestsiden av den store øya. Per i dag er det ikke funnet kommersielle funn, men det er fortsatt svært store områder av den grønlandske sokkelen som er grundig kartlagt.

Nuuk, som tidligere het Godthaap, er hovedstad på Grønland, og det var der Stig-Morten bodde. Samme sted bodde også Hans Egede ‘Grønlands apostel’, som er avbildet på altertavlen i Harstad kirke.

– Hans Egede og kona slo seg opprinnelig ned på Nordlandet, som ligger på andre siden av Nuuk-fjorden på en kjempestor halvøy. Helt ytterst på den halvøya slo de seg ned for å etablere misjon og handel. Det er et av de mest værharde og tåkebelagte plassene jeg har sett i hele mitt liv. Der bodde de i flere år! For en vilje de måtte ha hatt, det er helt utrolig. Stig-Morten forteller at Hans Egede tidvis har vært, og er, en litt kontroversiell skikkelse i Grønland, men at kona til Hans Egede, Gjertrud Rasch har et veldig godt ettermæle på Grønland.

VÆRET PÅ GRØNLAND: –Mange spurte hvordan været var på Grønland. Det er nesten like meningsløst å spørre om hvordan er været i Europa, sier Stig-Morten Knutsen.

– Grønland er så stort, mange spurte hvordan været var på Grønland. Det er nesten like meningsløst å spørre om hvordan er været i Europa. Det er verdens største øy, og det glemmer vi ofte. Samtidig var det vanlig å få høre at nå drar du vel opp til Grønland snart, men når jeg dro til Grønland og hovedstaden Nuuk, så dro jeg faktisk sørover. Nuuk ligger på breddegrad med Trondheim. Det er også stor variasjon i landskapet på den store øya. Deler av landskapet sør på Grønland er ganske frodig og det var der vikingene slo seg ned. I lenger nord, for eks. i nordvest i Thule og der er det mye is og mere is.

Fremtiden

– Vi arbeider med olje og gass, som jo er energibærere. Energibehovet i verden er høyt, og det kommer til å øke. Forbruket i Europa kommer kanskje til å gå litt ned, men frem til 2040 kommer f.eks. India til å øke sitt forbruk tilsvarende like mye som et nytt Europa. Kina kommer til å øke sitt energibehov like mye som at det kom et nytt Nord-Amerika til på jorden. Denne økningen skyldes økning i befolkning, og ikke minst økning i velstand. Ny teknologi bringer stadig nye ressurser på banen. Teknologien gjør at tingene forandrer seg, og den forandrer seg ganske fort. Det man trodde var en sannhet for ti år siden er ikke en sannhet i dag. Men selv om det kommer nye teknologier og løsninger, så er vi nødt til å ta i bruk de aller fleste av de ressursene vi har for å dekke det økte energibehovet. I et slikt bilde kommer man ikke vekk fra olje og gass, og Norge er kjent for å være en stabil og bærekraftig produsent av energi. Det skal vi fortsette å være i mange år fremover.

Lagstruktur

– Jeg har personalansvar for alle i Harstad pluss noen i Stavanger. Her i Harstad jobber vi ikke bare med oppgaver i nord. I OD har vi en flat organisering via en lagstruktur. Lagene har oppgaver som skal løses over flere år eller 3–4 måneder. Min rolle er å passe på at lagene er i stand til å gjennomføre sine oppgaver, og bidra med ressurser og veiledning ved behov. Hvert lag har en lagkoordinator. Laget har ansvaret for produktet og kvaliteten som de leverer.

– Jeg tror at kunsten som leder er å vite når du skal intervenere og når du skal sitte stille, spesielt i en kunnskaps- og teknologi organisasjon. Det blir gitt mye ansvar til den enkelte og ser vi at medarbeiderne setter stor pris på.

Gledet seg Stig-Morten Knutsen i 2016 da han fortalte om planene om å flytte inn i Cefobygget. Foto: Odd Leif Andreassen

Navn: Stig-Morten KnutsenAlder: 53Sivilstatus: Gift (to + to barn)Aktuell:  Oljedirektoratet har nettopp flyttet inn i nye lokaler. (Cefo-bygget)

5 kjappe:

1) Hvor går din drømmeferie?

Portugal – havet, naturen, klima, folket, mat og vin: det hele er en perle!

2) Hvordan er dine medievaner?

Leser fire – fem aviser (DN, Finans, HT, Nordlys og Aftenposten), helst på papir ev. også på nett. Ser nyheter om jeg rekker det. Velger ikke å prioritere sosiale medier.

3) Hvem er ditt forbilde?

Min far som lærte meg verdien av ærlig arbeid, og min bestefar som under krigen viste hjerterom utover all begrensning på sitt lille bureisningsbruk i en fjord i Vesterålen.

4) Hva er du mest stolt over?

Min familie: barna som er friske og raske, og min kjære kone som har holdt ut med meg.

5) Hva er ditt livsmotto?

Den som øker sin kunnskap, øker sin smerte (Forkynneren 1,18)