Senterpartiet surfer heftig på motstrømmer, og vil fortsatt score høyt på sin bastante motstand mot endringer. Ikke minst i Troms og Finnmark der kommune- og regionreformen har dårlige kår.

Spørsmålet er imidlertid om partiet snart akter å fortelle hvordan de vil finansiere velferden som kommer under press på grunn færre yrkesaktive og omstillingen det norske samfunnet før eller siden får i fanget.

Som alle andre er Sp bekymret over at brorparten av småkommunene utarmes og fraflyttes, men slik fortsetter det, uavhengig av hvilke politikere som sitter på vakt.

Sp vil ha mer av samme medisinering, i stedet for å stille kontrollspørsmålet: Kan det tenkes at sentraliseringen skyldes noe annet enn at politikere og bedriftsledere vil deg vondt? Kan det tenkes at folk og bedrifter flytter fordi unge og arbeidsføre har andre prioriteringer enn før? Kan det tenkes at reversering er en dårlig idé når ønsket er å sette fart fremover?

I løpet av de siste ukene har vi fått et par eksempler på hvorfor større enheter i offentlig tjenesteyting kan være en idé. I Nord-Norge leverer vi alarmerende dårlig på barnevernstjenester, forklart med at det er svært vanskelig å ha et kvalifisert apparat i små kommuner. Det betyr ikke at innsatsen eller omsorgen mangler, men at det er krevende å følge opp de som trenger det mest. Spørsmålet er om man ser disse barna, eller om man klamrer seg fast til egen virkelighet.

Motstanden mot politireformen er lett å forstå, og kommunene som mistet lensmannen fryktet naturlig nok konsekvensene av manglende beredskap. Antall regioner er redusert fra seks til én og antall lensmannsdistrikt er skalert ned fra 18 til fire. Det gjør man ikke for moro skyld, men for å styrke mulighetene til å bekjempe alvorlig kriminalitet, som seksuelle overgrep i den nye digitale skyggen. Å la alt være ved det gamle, mens verden iler videre, kan være selve sviket mot disse barna.

Sp har primært gjort suksess ved å si nei takk til det meste av endringer og omstillinger. Det fikk de betalt for i siste stortingsvalg, og det vil de sannsynligvis få betalt for i neste kommunevalg.

At Arbeiderpartiet regionalt vil ha sin bit av denne kaka er ikke til å undres over etter massiv velgerflukt. Men vi tror partiet i resten av landet sliter med å se logikken.