Når den er i drift, vil Europa bli mer miljøvennlig.

- Det er veldig bra at gassen fra Aasta Hansteen vil være med på å gjøre Europa grønnere. Gassen som produseres skal transporteres til Europa, der den vil bidra til kutt i klimagassutslipp gjennom å erstatte kull med gass, sier fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF) i Nordland fylkeskommue.

- Sammen med øvrig næringsliv på Helgeland, utgjør den nye plattformen en viktig bidragsyter til industriutviklingen i fylket. Samarbeid mellom leverandører, prosessindustrien og olje- og gassnæringen kan gi oss grønne løsninger for framtidens industri som er svært spennende, blant annet innen sirkulærøkonomi.

Nordlands-bedrifter har deltatt

Flere bedrifter i Nordland har levert i investeringsfasen; Rapp Bomek i Bodø har levert branndører til plattformen, Momek på Mo har sørget for ankrene som skal holde den på plass, og Aker Solutions i Sandnessjøen har laget bunnrammene som skal stå på 1300 meters dyp under plattformen.

- Prosjektet har gjort oss enda bedre rustet til å levere til andre prosjekt i og utenfor regionen, sier Noresjø.

Aker Solutions i Sandnessjøen skal for eksempel nå også levere til Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet.

Ønsker større ringvirkninger

Nordland fylkeskommune ønsker at ringvirkningene skal bli enda større

- Leverandører i Nordland står klare til å levere i Aasta Hansteens driftsfase, og i forbindelse med investeringer i tilknyttede utbygginger av tilleggsfunn – samt til Johan Castberg i Barentshavet og andre utbygginger i og utenfor regionen, sier Noresjø.

Aasta Hansteen-plattformen er 320 meter høy og veier over 70.000 tonn. Plattformen skal ved ankomst feltet kobles opp mot havbunnsanlegget, som alt ligger klart på bunnen, mer enn 1300 meter under havflaten.