– Evenes kommune konstaterer at det ikke er grunnlag for videre samarbeid om barnevernstjeneste, og dette samarbeidet avvikles derfor, heter det i et forslag til innstilling.

Saken skal behandles onsdag 25. april av politikerne i Evenes. I forbindelse med at Tjeldsund kommune skal slå seg sammen med Skånland, har kommunene formelt vært nødt til å si opp alle interkommunale samarbeid, som eksisterer mellom disse tre. Siden 2014 har de tre kommunene samarbeidet om ETS barnevernstjeneste, som i dag har 9,5 årsverk. Tjenesten er lokalisert i andre etasje på rådhuset i Borgen, med Evenes som vertskommune.

Fellesnemnda i nye Tjeldsund vedtok nylig at Tjeldsund ønsker å overta vertskommuneansvaret, men holder muligheten åpen for kontorsted i Bogen.

Endringer på gang uansett

Konstituert rådmann, Stine Fedreheim, forklarer at endringer likevel er på trappene for barnevernet. Det ligger an til at flere oppgaver vil bli delegert fra staten.

– Hvis vi likevel må gjøre forandringer for barnevernstjenesten, kan vi like gjerne gjøre det nå, istedet for å gjøre det to ganger, sier Fedreheim.

Ivaretar de ansatte

Hun har stor forståelse for uroen de ansatte kan oppleve, når alle interkommunale avtaler vurderes på nytt for tida.

– Ansatteperspektivet står høyt hos oss. Vi har stort fokus på å ivareta de ansatte, også om det blir forandringer, sier hun.

Hovedårsaken til at man ønsker å knytte tjenesten opp mot en større barnevernsamarbeid i for eksempel Narvik, er at man ønsker et større fagmiljø, da man vurderer det som den beste tjenesten, sier hun.

– Sier du da også at barnevernstjenesten i ETS ikke har fungert så bra som den skal?

– Nei, overhodet ikke. Hvis vi likevel skal gjøre endringer, ettersom Tjeldsund har stilt som forutsetning at de skal være vertskommune, så må tjenesten flyttes, så forandring blir det uansett. Flere kommuner har erfart at det er utfordrende å holde mindre enheter oppdaterte, men det handler ikke om at tjenesten ikke har fungert her. Det har vært et godt samarbeid, men vi tror at det uansett vil bli endringer innen barnevern i framtida. Prosjektrådmannen i nye Tjeldsund sier også at det er naturlig for nykommunen å rette seg mot et samarbeid med Harstad.

En løsning med at rådmannen i nye Tjeldsund kommune skal ha arbeidsgiveransvar for om lag halvparten av ansatte på rådhuset i Eveens vil være en underlig konstruksjon, mener hun.

Hun skriver videre at det er naturlig å søke samarbeid mot Narvik på grunn av fylkesgrensen og fylkesmannens rolle med henhold til barnevern. Fylkeskommunen skal også overta hovedoppgaver til BUF-etat når den legges ned, ifølge ekspertutvalgets forslag.

– Å søke samarbeid mot Narvik vil medføre at tjenesten blir del av et større fagmiljø, får en bredere portefølje av hjelpetiltak og støre erfaringsgrunnlag og mangfold i saker. Et samarbeid rettet mot Narvik er ifølge Fylkesmannen i Nordland den anbefalte løsningen, også fordi det er tildelt skjønnsmidler i 2018 til utredning av akuttberedskap i barnevern.

Forventer forandringer: Konstituert rådmann i Evenes, Stine Fedreheim, forventer større forandringer for barnevernstjenesten i framtida. Arkivfoto: Tone A. Karlsen