Uttalelsen kom fra Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal under tirsdagens formannskapsmøte.

Med unntak av SVs Johnny Kristiansens stemme, gikk flertallet inn for å utrede videre mulighetene for ny kino og bibliotek gjennom blant annet å be rådmannen gjennomføre en konkurranse og anskaffelsesprosess.

–Løfter bykjernen til nye høyder

– Selv om dette er litt upløyd mark for oss og saken kan syntes noe kompleks, er vi nødt til å komme oss i forkant i denne saken, hvis ikke går en del muligheter fra oss nå.

– Dette kan vi få til dersom det finnes en vilje til å realisere disse planene. Da kan vi ikke si at «vi har det så bra som vi har det».

– Å legge disse institusjonene til sentrum vil løfte bykjernen til nye høyder. Bare se på hva bibliotek i sentrum har betydd for Bodø, Tromsø og Narvik, sa Opsal, som fikk full støtte fra ordfører Marianne Bremnes.

Skjedd mye på bibliotekfronten

– Jeg er «banna bein» overbevist at det samme vil skje i Harstad som i Bodø og Narvik, dersom vi får nytt bibliotek lagt til sentrum. I Bodø har antall besøkende til biblioteket i «Stormen» økt fra 120.000 i 2014 til 430.000 i 2017, mens Narvik har hatt en økning fra 54.000 i 2014 til 146.000 i 2017.

– Vi må ikke glemme at det har skjedd mye på bibliotekfronten siden 1992. Det har blant annet kommet en ny biblioteklov som sier noe om krav til heldøgnsutleie. De har i dag begrensede arealer for ulike aktiviteter, spesielt rettet mot barn, påpekte Bremnes.

Fortsatt mye usikkerhet

Frps Eivind Stene stempte for å gå videre med planene, men var likevel kritisk til elementer rundt kostnader.

– Spør man folk om de vil ha ny kino vil sikkert de fleste si ja. Men tar vi med kostnadsbildet viser denne at driftekostnadene med ny kino vil øke betraktelig sammenlignet med dagens nivå. Det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til de reelle kostnadene rundt dette, sa han

Rådmann Hugo Thode Hansen hadde problemer med å forstå kritikken mot utredningen.

– I saksfremlegget er OPS vurdert som hensiktsmessig, og hvilke regler som gjelder. Rådmannen er ellers uavhengig i sine tilrådninger, og foreslår det jeg mener er til beste for kommunen, sa Hansen.

rådmann: Hugo Thode Hansen måtte godta at politikerne ønsker å gå videre med planene for ny kino og bibliotek. Foto: Andreas Isachsen