I begynnelsen av april reiste en delegasjon fra Troms fylkeskommune til Hainan-provinsen og Guangzhou i Kina for å knytte kontakter på tvers av landegrensene. Under besøket kom det fram at Finnair snart åpner en egen rute mellom Guangzhou og Helsinki. Samtidig er det nettopp annonsert at Widerøe starter med direkterute mellom Helsinki og Tromsø. I tillegg jobber Nordnorsk Reiseliv for å få direkterute mellom Nord-Norge og Kina.

- Vi jobber for å få til et direktefly fra Nord-Norge til Kina, som kombinerer eksport av laks med turisme. For eksempel en flight i uka fra Bardufoss eller Evenes, sier leder for kommunikasjon og relasjon i Nordnorsk Reiseliv, John-Steve Linkløkken, til Nordlys.

Vellykket tur

- Det var en vellykket tur med mange inntrykk, og vi har knyttet mange nye kontakter. Vi fra Troms har et stort potensiale til å få til noe i Kina, særlig innenfor næringene sjømat og reiseliv, sier fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) på fylkeskommunens nettsider.

- I tillegg er Hainan og Sanya et særdeles vakkert område med tropisk klima, som de som er på utkikk etter nye reisemål bør merke seg når de planlegger framtidige reiser, forteller han.

Troms fylkeskommune håper å få eksportert sjømat til Kina.

Vil selge fisk

Han ledet delegasjonen, og hadde med seg personer fra Nordnorsk Reiseliv, Gratanglaks/Kleiva fiskefarm, Fram Seafood td, Lerøy og Pole Position Logistics, i tillegg til representanter fra administrasjonen i Troms fylkeskommune. Norge har som mål å femdoble verdien av norsk sjømat innen 2050. Mye av denne veksten må skje i nord, og det er i Troms og Finnmark veksten er aller størst. Ørnebakk mener flyrutene kan være en døråpner for å få solgt sjømat fra Norge til Kina.

- Det foreligger fortsatt restriksjoner på dette, men jeg tror at det er et enormt potensiale her for å videreutvikle både sjømat- og reiselivsnæringa, sier han.