Plukker ut kunst på hurtigruteskip

Når MS Roald Amundsen legger ut på jomfruturen, vil hvert eneste kunstverk om bord være håndplukket av Hennes Majestet Dronningen og hennes kunststiftelse QSPA.

KUNSTSAMARBEID: Om bord på Hurtigrutens MS Fram med Manhattans skyline i bakgrunnen, offentliggjorde HM Dronning Sonja og Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam samarbeidet mellom QSPA og Hurtigruten. Foto: x  Foto: KUNSTSAMARBEID: Om bord på Hurtigrutens MS Fram med Manhattans skyline i bakgrunnen, offentliggjorde HM Dronning Sonja og Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam samarbeidet mellom QSPA og Hurtigruten. Foto: PONTUS HÖÖK/Hurtigruten

nyheter

Nyheten ble offentliggjort under et arrangement i New York, om bord på Hurtigrutens MS Fram søndag. 

I sin tale fremhevet HM Dronning Sonja det hun kalte «det unike samarbeidet mellom Hurtigruten og Queen Sonja Print Award».

- Hurtigruten bestreber seg på å gi sine gjester en uforglemmelig opplevelse. Å kunne nyte utsøkt kunst på reisen er en del av denne opplevelsen, sa dronningen.

600 kunstverk 

Nærmere 600 kunstverk av unge norske kunstnere – i tillegg til tidligere vinnere av Queen Sonja Print Award, og enkelte av dronningens egne arbeider – vil pryde MS Roald Amundsen.

Samarbeidet omfatter også muligheter som salg av kunst om bord, utvikling av felles produkter, kunstforelesninger, utstillinger og kunstnere som kan tilbringe tid om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip.

- Vi er veldig begeistret og fornøyde med det nye samarbeidet, og mulighetene dette åpner for gjestene våre, kunstnerne og opplevelsen om bord. HM Dronning Sonja, QSPA og Hurtigruten fant hverandre gjennom en felles lidenskap for friluftsliv, naturen og kunst, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

Historiske linjer

De grafiske verkene vil pryde alle suiter og lugarer og fellesområder som restauranter, trapper og korridorer om bord på MS Roald Amundsen. De opp mot 20 norske kunstnerne er valgt ut av QSPA i samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim.

Under talen om bord på MS Fram trakk dronningen lange historiske linjer:

- Vikingskipene var dekorert med de vakreste utskjæringer: Dragehoder og blomster, ornamenter og dyr prydet Leiv Eriksons skip der han kjempet seg gjennom bølgene på vei mot Newfoundland, der han først gikk i land. I dag, 1000 år senere, fører vi denne tradisjonen videre og utsmykker et stolt skip som seiler på våre hav i langt fredeligere ærend enn vikingene, sa dronningen.

Partnerskapet mellom QSPA og Hurtigruten omfatter også en intensjonsavtale om utsmykking av Hurtigrutens neste hybriddrevne ekspedisjonsskip, MS Fridtjof Nansen, som også skal være ferdig i løpet av 2019.