Norsk Presseforbund presenterte resultatene av kommuneundersøkelsen på journalistkonferansen SKUP i Tønsberg, lørdag. Pressens offentlighetsutvalg har sjekket hvordan stå er i Kommune-Norge når det gjelder journalføring, behandling av innsynskrav og søkemuligheter i postjournal. Landets beste kommune ble Ørland i Trøndelag, og den aller verste var Kautokeino, som ikke har hatt operativ hjemmeside siden jul.

– Åpenhetsindeksen 2018 viser at svært mange norske kommuner ved enkle grep kan bli mye bedre på innsyn og offentlighet, er konklusjonen fra Pressens Offentlighetsutvalg.

Men Harstad kommune kommer ikke så aller verst ut i undersøkelsen. Harstad rangeres på 46 plass blant kommunene med 18,5 poeng. Riktignok bak Tromsø, men godt foran Narvik som kom på en 244 plass med 12 poeng. For regionen for øvrig er det Gratangen som er nest best, med en rangering på 170 plass og 14 poeng. Deretter kommer Evenes på en 205 plass med 13 poeng. Skånland har fått nøyaktig samme rangering som Narvik, mens Tjeldsund ligger enda lenger bak, rangert på 353 plass med 8 poeng. Kvæfjord er rangert bedre på 327 plass med ni poeng, godt foran Lødingen på 411 plass med 3 poeng. Verst i regionen er Ibestad som havnet på 421 plass, med minus ett poeng.

– Når man ser landsdelene samlet havner Nord-Norge på en jumboplass med 9,9 poeng, så man har fortsatt noen skritt å gå på åpenhet og innsyn i nord, sa Siri Gedde-Dahl, som leder Pressens Offentlighetsutvalg.

Åpenhetsindeks for norske kommuner baserer seg dels på hvordan et innsynskrav blir håndtert, dels på tilgjengeligheten av viktig informasjon på kommunenes hjemmesider og dels på et spørreskjema til kommunene selv.