Det innføres kokepåbud for drikkevann fra og med i dag 11. april for abonnenter tilknyttet Sandtorg vannbehandlingsanlegg.

Det skriver Harstad kommune på sin hjemmeside.

- En vannprøve tatt ved Sandtorg vannbehandlingsanlegg mandag, ble onsdag ferdig analysert. Den viste at vannet inneholdt en stykk E. coli-baktereie (1 kde/100 ml). Melding om kokepåbud er sendt ut via SMS til abonnenter som får levert vann fra Sandtorg vannbehandlingsanlegg. Det blir onsdag tatt en oppfølgingsprøve (B-prøve), som Veterinærlaboratoriet vil analysere. Vi forventer svar fra laboratoriet fredag 13. april på B-prøven, skriver kommunen.

Foreløpig gjelder kokepåbud inntil videre.

Ifølge Folkehelseinstituttet betyr funn av E. coli betyr som regel at produktet det er funnet i, enten det gjelder en matvare eller vann, nylig har blitt forurenset med avføring. Funnet er dermed et uttrykk for dårlig hygiene, og er et tegn på at det også kan finnes sykdomsfremkallende bakterier der.

- De aller fleste E. coli-bakterier er vanligvis ufarlige og forårsaker ikke sykdom så lenge de oppholder seg i tarmen. Det finnes imidlertid noen grupper av E. coli som kan gi tarminfeksjoner hos mennesker. De fire vanligste gruppene av sykdomsfremkallende E.coli-bakterier heter EHEC, EIEC, EPEC og ETEC. Den mest alvorlige varianten er EHEC. EHEC-bakterien kan gi diaré, som av og til er blodig. Den kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lenger hos barn. Noen former av EHEC-bakterien kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige komplikasjoner i form av den alvorlige nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), spesielt hos barn og eldre, skriver Folkehelseinstituttet.

Andre typer av EHEC-bakterien kan gi mildere sykdomsbilde.

God hånd- og kjøkkenhygiene er viktig.

- Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.

- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.