Harstad blir dermed andre sykehus i landet som gir et slikt tilbud. Diakonhjemmet Sykehus i Oslo har testet ut denne behandlingsmetoden i noen få år nå, og bruker denne helhetlig tankegangen innenfor alle kategorier sykdom.

Derfor hadde også prosjektledelsen ved UNN Harstad invitert Nina Lang, som leder enheten for psykiske helsetjenester i somatikk ved Diakonhjemmet, til fredagens kick-off i Harstad.

– Hun er vår inspirasjonskilde, og er den som har fått dette til, så det er viktig for oss å dele kunnskap fra henne tverrfaglig her, i håp om at vi skal klare å bygge opp noe like bra som dem på sikt, sier Maria Serafia Fjellstad, konstituert overlege ved medisinsk avdeling på UNN Harstad.

Hun har jobbet nært med psykolog Ingerline Kvitvik Aune, om søknaden til prosjektet.

40 prosents stilling

Nå har de fått midler tilstrekkelig til å finansiere ei 40 prosent stilling, dedikert til prosjektet i ett år fremover. Midlene går til å hente inn kompetanse fra Senter for psykisk helse ved UNN Harstad, som skal jobbe psykologisk med pasienter på medisinsk avdeling, som har diabetes eller alvorlige, kroniske magetarm-sykdommer som Crohns og Ulcerøs kolitt.

– Målet er å styrke mestring, spesielt hos unge pasienter, slik at de unngår å utvikle psykisk sykdom, og får en bedre livskvalitet, forklarer Per Christian Valle, fungerende avdelingsleder ved medisinsk avdeling ved UNN Harstad.

Fagkreftene i Harstad var samlet fredag, for å sikre at man har den samme grunnforståelsen av det nye tilbudet. Nå kan behandlingen starte.

– Nå gjenstår bare om å finne en praktisk løsning for hvordan vi utveksler informasjon mellom oss og psykologene, sier Serafia Fjellstad.

Ved Senter for psykisk helse er man begeistret for å være med i prosjektet for klinisk helsepsykologi.

– Dette er et helt eget fagfelt som gjøres i et forebyggende folkehelseperspektiv. Vi ser enorm verdi i dette prosjektet for befolkningen, og regner med at vi sannsynligvis vil få et par færre pasienter til oss, fordi vi får tak i dem tidligere gjennom dette prosjektet, sier psykolog Ingerline Kvitvik Aune.

– Ikke bare organfiksert

Fungerende avdelingsleder Per Christian Valle, sier prosjektet er et steg i riktig retning for mer helhetlig tenkning i behandling.

– Vi blir ofte beskyldt for å være kun organfiksert, men vi er ikke det. Vi tenker helhetlig i behandling allerede i dag. Vi har for eksempel allerede tett samarbeid med psykologi i ambulant akutteam, sier Valle.

Målet er at man i framtida skal tenke mer helhetlig og tverrfaglig, i all type behandling.

– Nå er vi i en prosjektfase med dette, men ønsker på sikt å få på plass en helhetlig modell i all behandling. Men et sted må vi starte, sier Valle.

Underveis i prosjektet skal det evalueres ved å måle livskvalitet i enkeltpasienters sykdomsforløp, slik at man vet at det nytter.