– Det er nå ei svært god tid for å etablere seg fordi renta er lav og man kan få en god fastrenteavtale.

Dramatiske tall

Holte har gjennom en årrekke registrert bolighandelen for alle meglerne i Harstad. Tallene for mars er nå klar.

– Det ble solgt 36 boliger, noe som er det samme som i mars i fjor. Gjennomsnittsprisen er 25.830 kroner per kvadratmeter.

– I forhold til februar i år er det to prosent prisøkning, sier han.

Les også: Her er eiendommene som skiftet eier i mars

Utviklingen måned for måned gir et visst bilde. Kvartalstallene gir et sikrere bilde av utviklingen på boligmarkedet. Og der er det dramatiske tall.

– I første kvartal i fjor ble det solgt 120 boliger. I samme periode i år var tallet bare 93. Det er 29 prosent færre, sier han.

– Det som er mer dramatisk er kvadratmeterprisen. I fjor var den 26.510 kroner. I år 23.606. Justert for sesongvariasjoner er det snakk om en prisnedgang på hele 14,1 prosent.

Forklaringen

Men ifølge Holte er det en god forklaring på den voldsomme reduksjonen.

– 2016-prisene vært grensesprengende høye. Året var sterkt, noe som gikk inn i 2017. Så falt prisene i andre halvår, før de steg noe på få salg i desember i fjor. Så selv om vi er inne i en oppgangsperiode, ligger vi nå som nevnt 14,1 prosent under prisene i første kvartal i fjor. I januar, februar og mars i år har økningen fortsatt, og jeg tror det fortsetter, sier han.

– Det er vanskelig å si hvor fort det går, men jeg tror vi kan vente tre prosent prisvekst årlig. Det er noe annet enn det vi hadde fram til 2016. Da var vi bortskjemt med vekst på 10–12 prosent på årsbasis.

Les også: Frykter boligbygging vil rasere nærmiljøanlegg

«Dyre» desimaler

En mulig renteøkning fra Norges Bank allerede i mai er bakgrunnen for at Odd Sverre Holte mener det er viktig å handle nå.

– Med historisk lav rente er det mulig å få gode fastrenteavtaler med finansinstitusjoner helt på «tampen» av rentefesten. Desimalene utgjør store summer. Ifølge en hypotese vil et lån på to millioner kroner bli 30.000 kroner dyrere dersom renta skulle stige halvannen prosent, sier han.

Det tror han ikke skjer det neste året, men Holte mener at rentefesten kan være over. Og han tror på økt aktivitet hos meglerne.

– Jeg ser positivt på utviklingen framover, avslutter han.