Lokaliteten Dale på Grytøya har en maksimalt tillatt Biomasse (MTB) på 3600 tonn. Ved å sette ut smolt med forskjellig størrelse, som oppnår slaktemoden vekt ved forskjellige tidspunkt, vil Salaks kunne produsere cirka 4500 tonn sløyd fisk fra denne lokaliteten. Og når anlegget kommer i drift vil det komme kjærkomne arbeidsplasser. Blant annet har folk fra Grytøya meldt sin interesse for jobb.

Fire ansatte

– Det blir fire ansatte ved anlegget ved Dale. Ansetter vi en person fra stedet som er kjent med vær og vind i området, så vil det være av stor verdi for oss.

– Vi er i en kontinuerlig prosess med å ansatte folk til våre aktiviteter, slik som smoltanlegget, brønnbåtene og våre anlegg, forteller daglig leder Ken Rune Bekkeli i Salangfisk AS, som produserer smolt til Salaks AS.

Sammen med Brønnbåt Nord AS inngår de tre selskapene i morselskapet Salaks Holding, som til sammen har rundt 100 ansatte.

– Det koster oss cirka 200 millioner kroner i utstyr, fisk og för før vi begynner å slakte på fisken fra anlegget i Toppsundet, sier Bekkeli, som kjøper inn utstyr fra hele verden for å bygge opp en ny oppdrettslokalitet i Toppsundet.

– Vi skaper aktivitet og arbeidsplasser mange steder. Og som selskap er vi bevisst på å støtte opp om næringslivet og lokalbutikken, uttaler Bekkeli.

INVESTERER 200 MILL: - Det koster oss cirka 200 millioner kroner i utstyr, fisk og för før vi begynner å slakte på fisken fra anlegget i Toppsundet, sier daglig leder Ken Rune Bekkeli i Salangfisk AS, som produserer smolt til Salaks AS. Foto: Arkiv - Morten Dokka

Produksjon om 15 måneder

Han forteller at de for tiden er i full gang med å gjøre alt klart med hensyn til alle tauene og ankrene som skal til for å fortøye merder og produksjonsfartøy. Han har også god tro på lokaliteten som ble tilgjengelig gjennom kystsoneplanen for Harstad kommune.

– Jeg tror det er en god lokalitet med god gjennomstrømming og god dybde. Om det er den beste lokaliteten, får tiden vise. Smolten som vi setter ut nå er slakteklar om 15 måneder. I første omgang produserer vi 3600 tonn. Fisken blir slaktet og pakket ved våre anlegg i Salangen. sier Bekkeli.

Viktig samarbeid

Han legger til at Salaks samarbeider med de andre oppdrettsselskapene i Sør-Troms for hvor lenge man bør brakklegge områdene. Dette med tanke på blant annet å redusere luseplagen.

– Det er viktig at hele områder brakklegges i en koordinert plan mellom anleggene, denne planen samarbeider vi med Mattilsynet om å lage, Ken Rune Bekkeli.

Kravene til brakklegging er to måneder. Hvis anlegget har fått påvist sykdom skal det brakklegges etter rengjøring og godkjenning fra Mattilsynet i tre måneder.

– Vi som selskap, i lag med våre naboer, praktiserer strengere regimer en det Mattilsynet pålegger oss, avslutter Bekkeli.