Det skjer i forbindelse med at reisebyrået Berg-Hansen i Harstad har satt opp en vårtur fra Evenes til Wien i mai.

– Jeg fikk spørsmål fra turarrangøren om hva jeg ville anbefale turfølget om å bruke tid på i Wien. Siden de skal dit i starten av mai, så vet jeg at Wiener-filharmonikerne har sin årlige vårkonsert i storstua der de holder sin årlige nyttårskonsert, sier Sundquist.

– Jeg vet at det er nær 10 års ventetid på å få sitte- eller ståplasser til en nyttårskonsert. Og jeg vet at det er svært vrient å få innpass under vårkonserten, sier han.

– Jeg studerte seks år i Wien fra 1980 til 1986. Jeg ble kjent med mange musikere på den tiden. Blant annet en kar som jeg studerte bass med. Han spiller i dag i det kjente symfoniorkesteret. Jeg tok kontakt med han.

Sundquist luftet muligheten for at delegasjonen fra Harstad-området kunne få plass på generalprøven. Det ble etterhvert mange henvendelser til Wien for å få innpass til en konsert med Wienerphilharmonikerne.

– Jeg er stolt over at en har maktet å få inn gjengen fra nord på generalprøven, sier Sundquist.

Storheter

Det var ikke bare å få godkjent sitt besøk på Generalprøve sånn uten videre.

– Først måtte dirigenten gi sin godkjennelse. Deretter skulle alle de vel 100 i orkestret gi sin godkjennelse. Deretter stor et plateselskap og TV-selskap for tur. Det skal nemlig være lydinnspilling til konserten under generalprøven.

– Her snakker vi om at det hovedkonserten vil være innspilling av Beethovens niende symfoni, med fire solister og et kor på 200 personer, sier Sundquist.

Konserten skal senere gis ut på cd.

Det er dirigent Andris Nelsons som står med taktstokken under konserten. Fire solister bidar, Kristine Opolais, sopran, Gerhild Romberger, alt, Klaus Florian Vogt, tenor og Georg Zeppenfeld på bass, i tillegg til et stort kor.

– Den siste godkjenningen kom fra eieren av konsertsalen, sier Sundquist. Han skal selv være med på turen.

- Det er en del regler for hvordan en skal oppføre seg under slike konserter. Det er stor forskjell fra konserter på Utheim til storsalen i Musikverein med Wienerphilharmonikerne, sier wienkjenner Sundquist.

– Her er det snakk om en konsert som varer lengden på en cd-plate. Mener det er snakk om maks 72 minutter. Alle må sitte i ro under konserten, og kun applaudere når konserten er over, sier Sunquist.

På de store konsertene i Wien er det dessuten kleskode.

– Jeg vet at det på nyttårskonsertene er kleskode. Kjole og hvitt, sier Sundquist.

– Det merket jeg i starten tidlig på 80-tallet, da jeg som ung musikkstudent fra Tromsø startet på musikkstudier i Wien. Publikum var penere kledd. Det var noen koder som skulle knekkes. På den tiden var Wien noe mer lukket enn byen er i dag, sier Sundquist.

Han forlot hovedstaden i Østerrike for en jobb i Bergen.

– Jeg har vært tilbake ved minst ti anledninger. De fleste gangene som musiker i konsertsammenheng, sier Knut Erik Sundquist.

Veiviser

I mai er han igjen tilbake for å være veiviser i det ypperste av musikklaget i Wien. Da som guide for konsert i et av de mest kjente konserthusene i Europa. Det er ikke hverdagskost at de lar en delegasjon fra nord slippe til på en slik generalprøve klokken 15.30 en fredag etermiddag i mai

– Har du noen andre anbefalinger å komme med i forkant av besøket i Wien?

– Det må være en Heurigen-tur. Det er et besøk på et av de mange mat- og vinmarkedene som en vil finnerundt om i bydelene i Wien. Her stiller lokale vinbønder med smaksprøver av årets første vin, kombinert med mat, sier Sundquist.

– Jeg vil også anbefale en tur for å besøke Wiens gamle kafeer. Her er kelnerne ganske direkte. Det er en fordel å ha lært seg noen tyske gloser. De forstår engelsk, men da kan sikkerhet servicen variere, sier Sundquist.

Opplevelse

– Vi er svært glade for at Knut Erik Sundquist har ordnet dette konsertbesøket for dem som skal være med på weekendturen til Wien i mai, sier Astrid Stangness, reisekonsulent ved Berg-Hansen Nord-Norge i Harstad.

– Vi har det siste halve året lagt til rette for denne weekendturen til Wien i perioden. Det skjer svært mye. Wiener Festwoche starter opp da.

– Konserter, turer til Den spanske rideskolen, Strauss- og Mozart-konsert i Kursalon, sykkeltur med vinsmaking, tur til Schönbrunn slott, sightseeing-cruise på Donau. Mulighetene for opplevelser i Wien er mange, sier Stangness, som har jobbet i flere måneder med å finne aktuelle aktiviteter for dem som skal bruke en langweekend i Wien.

SPENNENDE: – Vi er svært glad for at Knut Erik Sundquist har ordnet dette konsertbesøket for dem som skal være med på weekendturen til Wien i mai, sier Astrid Stangness, som er reisekonsulent ved Berg Hansen Nord-Norge i Harstad. Foto: Tore Skadal