Det var i mars i fjor at Lindberg fremla saken for berørte grunneiere på Grøtavær om planene om oppdrett av 10.000 tonn laks årlig på land. Etableringen ble møtt med stor entusiasme av innbyggerne på øya.

For Grøtavær ville etableringen gitt sårt tiltrengte arbeidsplasser og skapt vekst og utvikling i bygda. Men nå skrinlegges planene.

– Konklusjonen er at det ikke er gjennomførbart. Kostnadsmessig ble kiloprisen for oppdrettslaks på 45 kroner. Prosjektet var ferdig utredet i fjor høst, sier Jann K. Lindberg i JLK Holding. Lindberg er født og oppvokst på Grøtavær og er i ferd med å bygge seg hus i hjembygda.

Vurderte vindkraft

Det som gjorde det ikke gjennomførbart, var ekstraordinære kostnader, hovedårsaken var å skaffe nok strøm for å drive anlegget. Lindberg og co hadde kinesiske eksperter for å vurdere vindkraft som strømkilde.

For å bruke et slikt system måtte man være tilknyttet det nasjonale nettet. Vannforsyningen fra Storelva som renner i området var også for liten, man var nødt til å kompensere med borebrønner.

– På grunn av utfordringer med kjemikalier nede eller å tømme elva oppe, vurderte man å hente vann fra Dale via sjøledning med pumpestasjon på Melkeneset, sier Lindberg

Ekstrakostnader

– Strøm og vann ville medført ekstrakostnader på 200 millioner kroner, og disse kostnadene måtte du ta med en gang, og før du kom i produksjon, sier Lindberg, som hadde blant annet Norconsult og Aquaplan Niva inne som eksperthjelp.

Han legger til at alt av planer av det anleggstekniske, som opptak av sjøvann, var utredet til produksjonen av 10.000 tonn laks i året,

– Vi prøvde flere alternative løsninger, men det viste seg at vi ikke ville komme i mål, sier Lindberg, som sammen med medinvestorer har utredet alternativ næringsvirksomhet for deler av de samme arealene.

Fisketurisme

Sammen med tre medinvestorer ønsker Lindberg å legge til rette for mottak av fisk og fisketurisme. Man ønsker å bygge et fiskemottak på rundt 120 kvadratmeter og etablere et havneanlegg med molo og småbåthavn. Lindberg har inngått intensjonsavtale med Petter Sjømat for driften av fiskemottaket. For tiden arbeider et arkitektfirma med å utarbeide foreløpig presentasjon av prosjektet, som vil presenteres grunneierne i forbindelse med tilbud om kjøp av de nødvendige arealer.

I tillegg til et fiskemottak og infrastruktur som innbefatter 500 meter med vei, vann-, avløpsanlegg og fremføring av elektrisitet, må det også bygges et tilpasset havneanlegg med kai og molo, samt hytter/rorbuer og et servicesenter. Man vil bruke flere titalls millioner kroner hvis alt går etter planen

– Målet er å kunne ha kapasitet til 50 gjester ved oppstart. Og da må det bygges mellom 10 og 15 hytter. Vi er kun investorer som ønsker å kjøpe og utvikle landområdet, og en annen aktør vil bli engasjert til å drive anlegget. Vi har allerede lokale interessenter. Jeg ser for meg tre fulltidsansatte og noen deltidsansatte, sier Lindberg, som om få uker skal fremme forslaget for grunneierne som eier området.

Går alt etter planen, kan en reguleringsplan være ferdig for et 80 mål stort område til høsten.

Naturperle

– Drivkraften min er å få til næringsvirksomhet her ute, sier Lindberg, som skryter av naturen på Grøtavær.

– Det er en fantastisk destinasjon som veldig mange ikke har oppdaget, selv folk i Harstad vet ikke hvor attraktivt det er her ute. Det er en naturperle, du har muligheten til turer både på sjø og land. Det er øyene utenfor som gjøre stedet så flott, sier Lindberg, som sammen med kona ønsker å bo på Grøtavær tre-fire måneder av året.

– Og da må jeg ha noe å gjøre, avslutter Jann K. Lindberg

MOTTAK OG FRITIDSFISKE: Det nye prosjektet er å bygge et fiskemottak for kystflåten og oppføre 10-15 hytter for fritidsfiskere i Grindleia på Grøtavær. Foto: Tormod I. Kjelseth Foto: Tormod Kjelseth