– Harstad har de siste ukene hatt en lang periode med stabilt vintervær. Det har sammenheng med at har lagt et lavtrykk sør for Harstad. De har laget fralandsvind. Sørvesten gir byen rolig værforhold med lite nedbør.

– I dag kan vi se at lavtrykket har lagt seg nord for Harstad. Nordvesten gir pålandsvind og nedbør, sier Wergeland, om hvordan lavtrykket påvirker været i Harstad.

Wergeland tar også forsamlingen med på en reise i polare lavtrykk og jetstrømmen som kommer inn over Norge vestfra.

– Jetstrømmen kan være med på å påvirke flytiden for dem som reise fra New York mot Europa. Nylig brukte et fly tilhørende Norwegian 5 timer og 13 timer på turen fra New York til London. Den fikk drahjelp av Jetstrømmen som ha hadde en hastighet på 325 km/t og vinden ble mål til 90 m/s. Tiden er regnet som rekord på distansen. Motsatt vei kan denne jetstrømmen føre til forsinkelser eller økning av flytiden på fort nesten en time, sier Sjur Wergeland, når han søndag illustrerer betydningen av jetstrømmen for tilhørerne.

Endringer i Vær og i Værmeldinga. Det var tema for foredraget til Wergeland.

- Han er tilbake her i Harstad ti år etter han sist holdt foredrag for oss i februar 2008, sier Vidkunn Eidnes, som sitter i styret for Pensjonistuniversitet Harstad.

Søndag var det rundt 30 personer som hadde tatt turen til Harstad Folkehøgskole for å få med seg det siste fra Wergeland. En håndfull av tilhørerne hadde også fått med seg foredraget i 2008.

Engasjerer

– Været engasjerer mange. Og det er mange som bryr seg. Vi lager sesongvarsler. Påskevarsel. Og vi spår sommerværet. Slike varsler må en ta med en gode del forhold. De er nærmest umulig å spå. Sesongvarsel er som yatzy. Uforutsigbart, sier Wergeland.

Han er inne på de endringer som har skjedd nå det gjelder værmelding de siste årene. Yr.no ble innført i 2007. Meteorologene har også begynt å tvitre. Det er noen av endringene som har skjedd.

– Vi har 30.000 følgere på Twitter. Donald Trump har 49 millioner følgere. Så vi henger litt etter her, sier Wergeland, med et smil til tilhørerne.

Veteranen ved Værvarslinga i Tromsø kommer opprinnelig fra Fredrikstad. Han sier at hverdagen har endret seg en god del på de siste årene.

Konsekvens

– I dag lages det konsekvensmeldinger på korttidsværet. Det lages også værprognoser time til time for en rekke steder. Det er en maskin som mater ut dette gjennom faste parametere som spyttes automatisk ut av en datamaskin, sier han.

– Det er ikke alltid at det stemmer helt med virkeligheten, sier Wergeland, som viser til kartbasen har fjellkjeder som har høydemeter som er for unøyaktig.

– Det kan gi upresise meldinger. Spesielt med tanke på vind. Det er en av de største utfordringene for maskiner å gi presis vindinformasjon i dalfører, sier Wergeland, om utfordringene som en står overfor.

– Harstad er også en stor utfordring. Vi vet at det er svært varierte lokale variasjoner på temperaturer i byen, sier han.

Målestasjonen til met.no er plassert mellom Harstad stadion og Harstad kirke.

JETSTRØMMEN: Meteorolog Sjur Wergeland besøkte Pensjonistuniversitetet i Harstad søndag. Her forklarer han om Jetstrømmen. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal
VÆRET: – Vi hadde besøk av meteorolog Sjur Wergeland i 2008. I dag ti år etter er han tilbake for å fortelle om utviklingen innen Vær og i Værmeldingen, sa Vidkunn Eidnes, da han søndag ønske velkommen til «Kaffe & kunnskap» ved Harstad Folkehøgskole på Trondenes. Foto: Tore Skadal
SATELLITT: Skandinavia sett fra verdensrommet. Satellitten til NASA fanger lysene til storbyen Moskva i høyre bildekant. Samt den gule stripen som viser nordlysaktivitet. Foto: Tore Skadal