Det sier leder for teknisk avdeling ved UNN, Skjalg Trældal.

– Det er fullt mulig å satse på dagens sykehus. Det kan godt bestå, men da må vi gjøre de riktige grepene.

Dagens utforming og standard er ikke tilpasset fremtidens krav.

– Derfor må sykehuset ompakkes og moderniseres, sier han.

Det er dårlige signaler til de legene som i fjor høst gikk ut i Harstad Tidende og krevde nytt sykehus.

– Dårlig tilstand

Nylig ble det offentliggjort en 39 siders rapport, utarbeidet av Multiconsult. De har kartlagt den tekniske tilstanden på alle de 65 byggene til helseforetaket.

Totalt er det snakk om 255.144 kvadratmeter. Konsulentene har estimert det totale oppgraderingsbehovet til 2,5 milliarder kroner.

Sykehuset i Harstad utgjør 33.300 kvadratmeter av dette, og i rapporten kommer ikke sykehuset i Harstad spesielt bra ut.

Rapporten konkluderer med at, sykehuset, som i sin helhet ble tatt i bruk i 1977, må tilføres nærmere en halv milliard kroner for at det skal bli så godt som nytt.

– Vi har ikke finregnet på hvor mye som trengs for å bygge om og oppgradere sykehuset til moderne standard. Men vi snakker nok om noen hundre millioner. Det er uaktuelt å bruke en halv milliard på vedlikehold, for gjennom ombyggingsprosessen vil store deler av bygget få en helt annen standard enn i dag, sier han.

– Fasaden forvitrer

Konsulentene skriver at infrastrukturen i bygget er kritisk dårlig. Ledningsnett, vanntilførsel, avløp, ventilasjon og elektrisitet.

– Mye av dette holder vi på å skifte ut. Blant annet er oljekjeler byttet ut, vi er koblet til fjernvarme, de fleste el-tavler er skiftet. Det samme gjelder avløps rør og ventilasjon. Resultatet er at energikostnadene har gått ned, sier teknisk leder.

Fasaden og vinduene er ikke i en tilstand som Trældal ønsker, og en oppgradering av denne vil bli kostbar. Blant annet må vinduene skiftes.

– Fasadeplatene begynner å forvitre og vinduene tilfredsstiller ikke energikravene. Mange er punktert og de er heller ikke tilpasset romdelingen i enkelte etasjer, sier han.

Se videoreportasjen: Slik øver UNN-ansatte på å redde liv

– Kun enerom

Ifølge Trældal skal arealplanen være ferdig neste år. Gruppen som skal jobbe med denne vil se på hvor de forskjellige avdelingene skal være i bygget, hvor mye plass de forskjellige avdelingene trenger, og hvor mange pasientrom sykehuset vil ha behov for i fremtiden.

– Målet er å bli så arealeffektiv som mulig. Vi skal satse på kun ensengsrom, logistikken for dagkirurgi må bli bedre tilpasset driften, poliklinikkene skal bli mer publikumsvennlig, og operasjonsstuene må bygges om slik at de tilfredsstiller fremtidens krav.

– Røntgenavdelingen er den som kommer dårlig ut i rapporten. Kanskje vil løsningen være å bygge en ny røntgenfløy, sier han.

Trældal liker dårlig at den totale tilstanden på bygningsmassen er blitt dårligere siden forrige tilstandsrapport.

– I dag har vi et budsjett på 40 millioner kroner som omfatter alle byggene i UNN. Skal vi klare å opprettholde tilfredsstillende standard, bør budsjettet økes til mellom 60 og 80 millioner kroner i året, sier han.

1977: Sykehusfasaden på Kaarbøjordet er over 40 år, og skal det stå i ytterligere 30 år må noe gjøres. Arkivfoto Foto: Tore Skadal