Sanitetsforeningene i Harstad, Kvæfjord og Skånland har gått sammen om å legge 120.000 kroner på bordet slik at årets russ gratis kan vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Det er raust, og vi forventer at ungdommen viser sin takknemlighet gjennom faktisk å ta denne vaksinen som ellers ville kostet 400 kroner.

Hvorvidt dette er en kostnad som Staten egentlig burde tatt, er en diskusjon som Helsedepartementet har satt en stopper for. Argumentasjonen går på at det er så få tilfeller av hjernehinnebetennelse at det ikke er grunnlag for at Staten skal finansiere gratis vaksiner.

Det er likevel Staten som tar den økonomiske risikoen, og la oss ta fram kalkulatoren og gjøre en grovt forenklet regneøvelse: Basert på Helsedirektoratets egne beregninger vil det koste 40.000 kroner per dag å behandle en pasient med hjernehinnebetennelse. Hvis én russ blir smittet, og blir liggende på sykehus i fem dager, så tilsier enkel matematikk at regningen vil komme på 200.000 kroner. Altså vesentlig mer enn det vil koste å vaksinere de 300 ungdommene i Harstad, Kvæfjord og Skånland. Sett i et slikt perspektiv er det nærliggende å snu på Helsedirektoratets argumentasjon. Har vi råd til å la være? Som et vesentlig tilleggspoeng må det understrekes at vaksiner ikke bare handler om penger. Det handler om mennesker, folkehelse og det å redde liv.

Økonomien i dette er imidlertid noe årets russ ikke trenger å tenke på. Det de skal tenke på, er raskest mulig å komme seg av gårde for å få tatt denne vaksinen. De må nemlig forstå at de er særlig utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse. I russetiden drikkes og festes det langt mer enn vanlig, de kysser mye og deler røyk og flasker. Immunforsvaret svekkes, og under slike omstendigheter kan det være vanskelig å kjenne forskjell på symptomer på hjernehinnebetennelse og en kraftig bakrus.

Helsesøster Lise Voktor sier hun forventer at årets russ benytter seg av tilbudet, og det må ungdommen ta på alvor. For egen del, men også av hensyn til sine medruss.