Det forklarer Sverre Utvåg. Lørdag 17. mars åpent utstillingen Nordic Art – Nordnorsk billedkunst fra 1920 til 2017. Verk fra Nordic Managements samling.

– Jeg var bare 13 år gammel da portrettet av min far, Erling, ble malt hjemme i stua Audun Raudes gate 33 av Karl Erik Harr. Som dere kanskje kan se på bildet, så viser det en noe herjet mann. Han hadde nettopp hadde overlevd et hjerteinfarkt. Han måtte være hjemme. Det var en sjeldenhet, sier Sverre Utvåg, som sto for åpningen av utstillingen lørdag ettermiddag.

Utvåg tok de fremmøtte med på en liten reise i åpningstalen. Han forklarte historien rundt flere av 36 kunstverkene som er hengt opp i Galleri Nord-Norge.

Før han slapp til hadde direktør for Kulturhuset, Manne Løkholm, fortalt oss om bakgrunnen for utstillingen. Han presenterte oss for et av byens musikalske talenter, Konstanse Fjellvang, som spilte trekkspill med både pondus og trykk.

Karl Erik Harr går igjen i mange sammenhenger når Solveig Utvåg og Erling Utvåg, smykket ut nye hoteller i landsdelen.

– De hadde ikke spesielt mye penger da de i sin tid etablerte restaurant og hotell i Harstad. Men de viste at en måtte ha sølvtøy og hvite duker i restauranten. De ønsket også å ha kunst på veggene, sier Sverre Utvåg.

Dramatisk

– I 1973 hadde de bygd Lofoten Hotell på tomta der Thon Hotellet står i dag. Det var et staselig lite bygd i tre etasjer. Gjester var invitert og innlosjert kvelden i forveien og fire flotte oljemaleri var hengt opp i restauranten, sier Utvåg.

– Den samme kvelden ble det gjort en siste innspurt på fasaden. En drev og sveiset på en av veggene til bygget. Det tok fyr i noe treverk innenfor murpussen og hele hotellet brant ned til grunnen. Det eneste som en berget fra brannen var de fire bildene fra Trollfjordslaget som Karl Erik Harr hadde malt i 1972, minnes Utvåg.

Harr har også malt på vegger og lerret i de fleste bygg som Nordic-kjeden har i eie. Blant annet finner en mange store bilder i Grand-bygget i Tromsø.

– I avdelingen med malerier for Trollfjord-slaget malt av Harr, henger det også et portrett tegnet av min eldste sønn, Magnus, som ble tegnet i 1982. Da var han seks måneder gammel, sier Sverre.

I utstillingen finner vi bilder av kunstnere som Scott Thoe, Trygve Dag Ellingen, Berhard Helgesen, Hans Haakø, TH. Bærum, Odd Helmersen og Karl Erik Harr, for å vene noen. I trapperommet har søster Inger Anne Utvåg fått plass til sin vevde kunst. En vil også finne spor av Ragnhild Kaarbø i utstillingen.

Moderne

– Jeg er glad i det meste av kunst. Den lofotbaserte kunstneren Rune Francisco Fauske (Solsoldat) er representert med tre monumentale verk som er laget i 2017, sier Utvåg.

Deler av salget gikk til et skoleprosjekt i den jordskjelvrammede delen av Nepal, i regi av Stetind Aid Foundation. Det har også inspirert Sverre Utvåg til å bruke noen penger på kunst.

– Jeg synes det er flott at en kan bidra til at en får bygd skoler i Nepal. De trenger midler til å bygge disse opp, sier Utvåg, som etter alle solemerker kan få en skole i Nepal oppkalt etter seg.

Han har også sans for Street art kunst og gjengen i Rampestrek her i Harstad. De har satt sine spor på noen av byggene til Nordic.

– Dere vil også finne et bilde «Lofotfisket» av Richard Angell Bordewich i utstillingen. Han er som min far født på Borge i Lofoten, sier Sverre Utvåg, som lørdag tok publikum med på historiske til noen av bildene.

Utstillingen vil bli hengende i Galleri Nord-Norge fram til 21. april.

KUNST: Sverre Utvåg åpnet utstillingen Nordic Art lørdag 17. mars. Dette bilder fra Trollfjord-slaget av Karl Erik Harr (1972) ble berget ut av et nybygd Svolvær-hotell i 1973 som brant ned til grunnen dagen før åpningen. Foto: Tore Skadal
FØRSTEARVING: Magnus Utvåg er eldst i ungeflokken til Sverre og Nora Utvåg. Her foran bildet av han som seks måneder gammel i 1982. Strekene på bildet bak tilhører Karl Erik Harr. Foto: Tore Skadal
MUSIKK: Harstad har flere musikalske talenter. Her ser vi Konstanse Fjellvang, som spilte trekkspill med både pondus og trykk under åpningen i Galleri Nord-Norge. Foto: Tore Skadal
UTSTILT: Lørdag 17. mars åpent utstillingen Nordic Art – Nordnorsk billedkunst fra 1920 til 2017. Verk fra Nordic Managements samling. Foto: Tore Skadal
PÅ PLASS: Ragnhild Kaarbø er med i utstillingen. Foto: Tore Skadal
NYTT: Den lofotbaserte kunstneren Rune Francisco Fauske (Solsodat) er representert med tre monumentale verk som er laget i 2017 Foto: Tore Skadal
INNLEDER: Direktør for Kulturhuset i Harstad, Manne Løkholm, var på plass når Nordic Art ble åpnet. Foto: Tore Skadal
PUBLIKUM: Lørdag 17. mars åpent utstillingen Nordic Art – Nordnorsk billedkunst fra 1920 til 2017. Verk fra Nordic Managements samling. Her før åpningen. Foto: Tore Skadal
LOFOTEN: Den lofotbaserte kunstneren Rune Francisco Fauske (Solsoldat) er representert med tre monumentale verk som er laget i 2017. Foto: Tore Skadal