Det nærmer seg vår for avgangselevene ved Heggen videregående skole i Harstad. Det nærmer seg også søknadsfrist til videre utdanning. Ikke alle er klar for det. Noen tar et avbrekk fra pugging og oppgaveskriving fra høsten.

– Jeg kommer ikke til å søke videre utdanning i vår. Jeg skal inn til førstegangstjeneste i januar 2019. Jeg vil derfor ha unnagjort militærtjenesten før jeg tenker på videre studier. Jeg regner med at jeg skaffer meg en deltidsjobb mens jeg venter på å avtjene verneplikten, sier 18-årige Victor Langnes.

I klassen til Langnes er det flere av guttene som vurderer militærtjeneste eller jobb, fremfor å søke seg direkte videre på høyere utdanning fra høsten av.

– Jeg skal ta meg pause fra skolegang det neste året. Jeg kommer til å jobbe det neste året. Det er mine planer akkurat nå. Har ingen planer om å søke på høyere utdanning nå i vår, sier klassekamerat, Torkjell Nese.

– Jeg skal flytte til Tromsø. Jeg har bodd der tidligere og trives godt i byen. Jeg har psykologistudie som førstevalg, forteller Mina Sletten.

Og hun kan få selskap av flere av klassekameratene med tanke på utdanning i Tromsø.

– Jeg kommer til å søke medisin i Tromsø. Jeg har interesse for det som skjer i kroppen. Det er mitt klare førstevalg når jeg søker studiested til våren, sier Kamilla Klausen.

I klassen på 25 elever er det fortsatt en god del som ikke er hundre prosent sikre på hva de skal gjøre etter endt skolegang på Heggen. Men brorparten vet om de skal studere, jobbe eller dra inn på førstegangstjeneste.

SKILLER LAG: De er avgangselever på Heggen. Snart skiller de lag for videre utdanning. Fra venstre: Mina Sletten (18), Torkjel Nese (18), Victor Langnes (18) og Kamilla Klausen (18). Foto: Tore Skadal