Professor i skadeforebygging, Børge Ytterstad er opprørt. Han frykter at mer enn 30 års arbeid med å registrere skader har vært forgjeves.

Berger liv

Skaderegistreringen har reddet liv, og forhindret alvorlige trafikk- og brannskader, fordi denne dokumentasjonen har ført til at man kunne forebygge alvorlige skader.

– Vi startet skaderistreringen 1. juli 1985, og i 1986 fikk vi oppnevnt et aksjonsutvalg for ulykker. Vår dokumentasjon førte til at vi til en viss grad kunne forebygge at eldre falt og brakk lårhalsen, og vi kunne slå i bordet med hvor og når de fleste trafikkulykkene skjedde. Skaderegistreringen viste blant annet at Samakrysset var det verste ulykkesstedet i hele kommunen. Derfor er jeg ikke lei meg i det hele tatt for at vi har fått den flotte rundkjøringen på Sama, sier Børge Ytterstad.

Nitid registrering av hvor det skjer flest trafikkskader, førte også til at det sør for Målnåstunnelen kom opp Automatisk trafikkovervåking (ATK).

Nå frykter både Ytterstad og varaordfører Maria Serafia Fjellstad at de ikke får penger til å fortsette.

– Etter at vår rådgiver ble syk for to år siden, ble arbeidet liggende nede. Universitetssykehuset satte ikke inn vikar som kunne fortsette arbeidet. Og da vår dyktige rådgiver sa opp og ble pensjonist, inndro UNN denne stillingen. Så for tiden er det ikke registrert en eneste skade, sier Ytterstad.

Moderne registrering

Nå vil Ytterstad og Fjellstad jobbe knallhardt for å få gehør i Tromsø til å gå i gang med et modernisert system for skaderegistrering.

– Jeg mener vi må få lagt inn skaderegistreringen i den elektroniske pasientjournalen. Da kan vi enkelt gå inn og søke på for eksempel sykkelskader, og finne ut hvor de fleste skjer og hvordan ulykken skjer. Her vil det stå hvor mange som får hodeskader og hva som bør forebygges, sier Fjellstad.

I april blir Ytterstad medlem av traumeseksjonen ved UNN Tromsø. Her akter han å bruke sin faglige tyngde til å få skaderegisteret i Harstad opp å gå igjen.

– Vi har god tro på at vi skal få dette til, sier Fjellstad og Ytterstad.

Klem: Skadesekretær Ellen Nikolaisen fikk klem, godord og blomster fra Børge Ytterstad for god innsats gjennom mange år. Foto: Frank Roger Roksøy