Leder Helene Berg Nilsen og nestleder Marianne Bremnes i Sør-Troms regionråd sitter i arbeidsgruppen, som har konkludert med at de to regionene har mye felles.

– En sammenslåing vil føre til en sterkere politisk kraft ved at det nye regionrådet vil ha et betydelig høyere folketall og tilgang til å snakke både Nordland- og Troms/Finnmarksbenkene på Stortinget, mener de.

Kommunestyret i Harstad vedtok 21. februar at de er positive til en sammenslåing, og at resultat av drøftelsene som ble gjort i Narvik legges fram for kommunene.

– Harstad har gjort vedtak og det legger føringer for oss mindre kommuner, så tanken er at de andre kommunene skal ta dette opp i løpet av året, sier Helene Berg Nilsen.

For å komme videre i prosessen med å få til en sammenslåing allerede fra 1. januar neste år, foreslår de å holde et felles drøftingsmøte mellom de to regionrådene 25. mai.

Deretter må saken opp i årsmøtene til de to regionrådene, før innstillingen behandles i kommunene.

– Det er uansett kommunestyrene som bestemmer dette til syvende og sist, men vi har satt av god tid i neste regionrådsmøte for å få en skikkelig debatt der vi får fram alle synspunkt, sier Berg Nilsen.

Hun er spent på utfallet neste fredag, ettersom blant annet Salangen var kritisk til prosessen sist gang dette ble diskutert i Sør-Troms regionråd.

Arbeidsgruppa som møttes i Narvik, har også diskutert utfordringene rundt fylkesgrensen.

– En felles region vil være en to motors region hvor fylkesgrensen og ulike kulturer i de to fylkene kan bli utfordrende, mener de.

Fylkene, fylkeskommune og fylkesmann i begge fylkene må involvereres. De vurderer om fylkeskommunene bør være representert i nytt råd, men dette har man ikke landet ennå.

– Vi forholder oss til at det blir en sammenslåing mellom Troms og Finnmark, selv om mye rører seg der, legger Berg Nilsen til.

Les også: Snuser på samarbeid

Les mer: Gira på å gå inn med Sør-Troms

Les også: Ja til Harstad og Narvik i samme råd