I utgangspunktet høres kanskje ikke 500 kroner mye ut, men for en skoleelev er det enklere å sløyfe vaksinen mot den fryktede sykdommen. Noen har fått foreldrene til å betale, likevel er det få som har latt seg vaksinere.

Det er russefeiringen som er risikoperioden.

– Jeg håper det betyr noe at vaksinen er sponset. Da jeg tok den i fjor var det fire eller fem andreklassinger som også tok den, og få russ. Jeg tror det blir mange flere som tar den i år, sier russepresident på Heggen, Victor Langnes.

– Det er viktig å ta vaksinen, for vi skal være mye sammen, og vi vet aldri hva som skjer, sier han.

Russepresident Anniken Kjernåsen på Stangnes videregående skole er også glad for at russen får vaksinen, som for noen oppfattes dyr.

– Mange har nok tenkt at det koster penger, og at de derfor ikke har latt seg vaksinere. «Jeg klarer meg uten», er nok en rådende tanke.

– Og det er veldig dumt, legger Langnes til.

Fra vugge til grav

Sanitetsforeningene i Harstad, Skånland og Kvæfjord har sammen vedtatt å betale en dose til de 300 elevene som utgjør russen. Det betyr en utgift på 120.000 kroner, noe foreningene gladelig spanderer. Initiativtaker var Turi Bruun i Harstad sanitetsforening.

– Jeg har noen påfunn av og til, og dette var mitt. Sanitetsforeningene andre steder i landet har sponset vaksinen, så jeg luftet tanken i egen forening. Jeg hadde ikke tenkt på hva det ville koste, men det var likevel bare blide ansikter, sier hun.

– Vi har samarbeidet med sanitetsforeningene i Kvæfjord og Skånland før, og jeg visste at de ville være med, sier Bruun.

– Det blir mange lodd, kommenterer leder i sanitetsforeninga i Harstad, Trine Steien.

Steien synes det er viktig å støtte ungdommene på denne måten.

– Det er jo det som er med sanitetsforeningene, vi jobber med folk fra vugge til grav. Vi hjelper alle. Det var ingen motforestillinger i vår forening mot å sponse vaksinen. Egentlig skulle det har vært et årsmøtevedtak på dette, men da medlemmene fikk høre om det, så var det kun applaus å hente. Ingen var negativ, sier hun.

Viktig for ungdomshelsen

Helsesøster i de videregående skolene i Harstad, Lise Voktor, forteller hvorfor det er så viktig å ta vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

– De sover mindre og fester mer. De deler flasker og sigaretter, og de kysser kanskje mer. Bakteriene finnes i halsen hos alle, og der lever de godt inntil de kommer i en sår hals eller til noen som er syk, og går så over i blodet. Det er da det er farlig, sier hun.

At elevene slipper å betale for vaksinen, gjør jobben lettere for henne.

– Mitt mandat er å fremme god ungdomshelse, og forebygge sykdommer. Jo flere som tar imot dette tilbudet, jo bedre er det for ungdomshelsa. Jeg er helt sikker på at vi får mange flere som vaksinerer seg i år fordi det er gratis, sier hun.

Voktor mener det i fjor ble satt mellom 100 og 150 vaksinedoser til sammen på de to skolene, og blant elever i alle klassene.

– Jeg forventer at størsteparten av russen, som ikke er vaksinert tidligere, benytter seg av muligheten, sier hun. – Det er viktig at foreldrene blir oppmerksom på dette, slik at de kan påvirke sine håpefulle til å ta vaksinen.

Virker i flere år

Victor Langnes, som tok vaksinen i fjor, slipper å ta ny dose i år, forteller Lise Voktor.

– Ei sprøyte varer i minimum fem år, og dette er den perioden i livet der man har denne typen bakterier i halsen. Vi eldre har ikke den lenger.

Hva så med alle som tar vaksinen? Tenker de da at de er trygge, og oppfører seg enda mer løssluppent?

– Det kan hende, men jeg tror ikke det, sier Victor Langnes.

– Det kommer nok mer positivt ut av vaksineringen, enn negativt, legger Anniken Kjernåsen til.

VIKTIG: Alle parter er enige om at vaksinering mot smittsom hjernehinnebetennelse er viktig. Foto: KNUT-EIRIK LINDBLAD