Grudde seg til å reise hjem etter seieren i 1995:

I kveld går Eurovision-vinnerne på scenen i Harstad

Rolf Løvland og Fionnuala Sherry i Secret Garden spiller i Harstad kulturhus tirsdag kveld.

Rolf Løvland og Fionnuala Sherry  Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

nyheter

I 1995 skrev en norsk-irsk duo Melodi Grand Prix-historie da deres bidrag ble den første instrumentallåten til å vinne den internasjonale finalen noensinne. Låta var «Nocturne», og duoen var Secret Garden. Dette ble begynnelsen på et fantastisk musikalsk eventyr med turneer og konserter i både inn- og utland.

13. mars står duoen på scenen i Harstad med støtte fra tre musikere foruten hovedmedlemmene Rolf Løvland og Fionnuala Sherry (som kommer fra Irland). Løvland sto også bak vinnerlåten "La det svinge" og ble dermed den eneste nordmannen som har gått til topps to ganger i Eurovision.

Sammen med Sherry har Løvland i årenes løp gitt ut ni album og blitt utgitt i over 80 land, forteller kulturhuset i en pressemelding.

Fikk ikke samme oppmerksomhet

Løvland sier at det var stor forskjell i Norge da La det svinge og Nocturne vant verdens største musikkonkurranse.

– Den norske selvtilliten lå på et bunnivå før Bobbysocks og «La det swinge». I alle år hadde Norge hatt elendige plasseringer, og med Jahn Teigens og Finn Kalviks sisteplasser friskt i minne trodde vi ikke lenger det var mulig å vinne, forteller Løvland til Dagbladet.

Da Nocturne vant 10 år senere, i 1995, ble mottakelsen i Norge en nedtur. Fire personer kom til flyplassen - en vanvittig forskjell fra da Bobbysocks vant med La det svinge som Løvland også var låtskriver på.

– Jeg grudde meg til å komme hjem til Norge, og fryktet at det kom til å bli en voldsom nedtur, sier Løvland.

Monsterhit med andre artister

Bandets største hit er ”You Raise Me Up” som er innspilt i utallige ulike versjoner, deriblant av Josh Groban, Westlife og Il Divo, og er solgt i anslagsvis 35 millioner eksemplarer.

Secret Garden har turnert både i Norge og i utlandet, med store eller små besetninger. Landene de har reist til er blant annet Sør–Korea, Hong Kong, USA, Japan, Taiwan, Chile, Mexico, Argentina, Brasil, Spania, Polen, Tyrkia, Canada og Kina.

2017 var et aktivt konsertår, der Secret Garden spilte på Vestfoldfestspillene, i Atlanta og ikke minst en 10 konserters turnè i Kina i september og oktober.