Sykehuset i Harstad har gjennom 20 år bygd opp en veldrevet rehabiliteringsavdeling med bredt faglig tilbud til ulike pasientgrupper.

Vedtatt i Tromsø

– Vi er selvfølgelig lojale mot ledelsen beslutninger, men vi synes det er veldig trist at kapasiteten på rehabiliteringsseksjonen svekkes med 30 prosent, sier seksjonsoverlege Guri Heiberg. Hun får støtte fra seksjonsleder Bjørg Steiro og driftsleder Gina Marie Johansen ved UNN Harstad.

Det var like før jul i fjor at lederteamet ved UNN Harstad ble orientert fikk om at UNN-ledelsen i Tromsø hadde planer om å fjerne fire av 13 rehabiliteringssenger ved sykehuset i Harstad. Den endelige beslutningen kom 27. februar i år. Det innebærer også at flere stillinger forsvinner og blir overført til Tromsø.

Høye skår

Det faglige tilbudet på rehabiliteringsavdelingen har betydd mye for mange slagpasienter, kreftpasienter, lungesyke og andre opp gjennom årene.

– Vi har hatt pasienter med lammelser når de kom inn her, men som kunne gå når de forlot oss. Vi har pasienter som kom inn hos oss med oksygenflaske, og som kunne legge denne bort før de forlot. Vi ser at pasienter med alvorlige skader har hatt en overraskende forbedring av helsen etter behandling her. Generelt vil jeg si at de fleste pasienter opplever stor gevinst av oppholdet ved rehaben, sier Guri Heiberg.

Lederteamet fremhever at rehabiliteringsavdelingen har en stabil og godt kvalifisert bemanning. Avdelingen skårer høyt på pasient- og pårørendetilfredshet. Og selv med 13 plasser har ikke avdelingen mulighet til å ta imot alle pasientene som seksjonen mener burde fått rehabilitering.

Kutt i september

Lederteamet i Harstad har signalisert sin motstand, men har så langt ikke nådd fram. UNN-ledelsen har besluttet at fire senger skal fjernes innen september.

De siste årene har flere kreftpasienter blitt henvist til rehabiliteringsavdelingen.

– Dette gjelder særlig pasienter med hjerne- eller spinalaffeksjon, men også andre kreftformer. I tillegg er det økende etterspørsel fra pasienter med alvorlig nedsatt hjerte- og eller lungefunksjon. Lungepasienter med for eksempel alvorlig KOLS, er en sårbar gruppe som har hatt god effekt av behandlingen på vår avdeling. Dette er pasienter med komplekse lidelser, som ofte er for dårlige til å reise til Skibotn eller Glittreklinikken. En reduksjon i Harstad vil føre til at disse pasientgruppene sannsynligvis ikke lenger vil kunne bli prioritert til rehabilitering i Harstad. Det vil få store konsekvenser for den enkelte, sier de tre.

Sykehuset i Harstad har ikke egen nevrologisk sengepost. Rehabiliteringsseksjonen har derfor tatt imot en god del nevrologiske pasienter til observasjon, utredning og behandling.

– Dette er et viktig tilbud til pasienter med sammensatte problemstillinger, sier de.

Tilbudet forringes

Når antall senger kuttes, vil denne pasientgruppa trolig bli lagt inn på medisinsk avdeling, som allerede er overbelastet.

– De får et betydelig kortere opphold. Når også nevrologisk avdeling UNN Tromsø har begrenset sengekapasitet, vil tilbudet til denne pasientgruppen bli forringet, mener lederteamet i Harstad.

Lederteamet frykter at kuttene ved Rehabiliteringsseksjonen vil medføre et betydelig dårligere behandlingstilbud og økt belastning for pasientene. De frykter også at kompetanse vil gå tapt fordi det ikke vil være mulig å overføre denne til UNN Tromsø ved flytting av sengekapasitet.

Seksjonsleder Bjørg Steiro understreker at pasientene fortsatt skal få et faglig godt rehabiliteringstilbud i Harstad.

KUTT: Sykehuset i Harstad må redusere antall senger på rehabiliteringsavdelingen. Arkivfoto Foto: Elisabeth Strand Fredriksen