– UNN Harstad har 13 sengeplasser for spesialisert rehabilitering, der Nordlandssykehuset HF per i dag leier og betaler for to. Det er uvisst om Nordlandssykehuset vil forlenge avtalen med UNN når avtalen går ut i år. Ut fra befolkningsgrunnlaget er behovet i Harstadregionen beregnet til ni sengeplasser, sier Nordvåg.

UNN Tromsø har ti rehabiliteringssenger beregnet til særlig krevende behandling av pasienter fra hele regionen. I tillegg har UNN Tromsø fire sengeplasser til lokale pasienter med et mindre krevende sykdomsbilde.

– Etter at A-fløya i Tromsø står ferdig, øker vi kapasiteten fra fire til syv plasser. Vi foretar det jeg vil kalle en rettferdig justering av tilbudet i henhold til befolkningens behov, sier Nordvåg.

– Da den store A-fløya i Tromsø ble bygd, fryktet Harstad-regionen at dette ville føre til at tilbud ved de lokale sykehusene reduseres. Er det dette vi ser nå?

– Det som nå skjer er mer en tilpasning av rehabiliteringstilbudet til pasienter som naturlig sokner til UNN Tromsø. Pasientene bør i større grad enn nå rehabiliteres nærmere der de hører hjemme, mener Nordvåg.

Han er klar på at økningen av tilbudet i Tromsø, ikke skal gå merkbart utover tilbudet i Harstad. Klinikksjefen opplyser også at det ikke skal kuttes senger over natta i Harstad, men at tilbudet skal reduseres over tid.

Når det gjelder rehabilitering skal spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten samarbeide tettere.

– I fremtiden skal mer av det tilbudet som gis innen rehabiliteringsavdelingene, flyttes over til kommunene og eventuelt til pasientenes hjem.

UNN skal også styrke tilbudet til pasienter i Harstadregionen med komplekse og diffuse muskel og skjelettsykdommer slik at de kan slippe å leve med unødvendige plager og forhåpentlig komme raskere tilbake i jobb. Dette innebærer at rehabiliteringsavdelingen blir oppbemannet med en ekstra lege- og terapeutstilling ved seksjonen slik at de kan drive et mer utstrakt poliklinisk, tverrfaglig tilbud enn til nå.

Jeg synes det er god grunn til å anerkjenne den innsats og kvalitet som har vært utført i arbeidet ved rehabiliteringsseksjonen ved UNN Harstad gjennom mange år. Som klinikksjef har jeg klare forventninger og et ønske om at vi også i årene fremover vil kunne tilby like gode og vel tilpassede rehabiliteringstjenester til pasienter ved UNN Harstad, sier Nordvåg.