Det skjer etter at Mattilsynet 1. mars gjennomførte en inspeksjon på gården. På forhånd var det kommet bekymringsmelding om at flere dyr på gården var tynne og hadde mistet ull, og at flere dyr skulle ha dødd.

Mattilsynet hadde også fått melding fra et slakteri om at ti dyr fra bondens besetning var små og tynne.

Høy dødelighet

Da Mattilsynet ringte til bonden for å avtale tilsyn, ble de henvist til gårdbrukerens far. Han kunne fortelle om uvanlig høy dødelighet på lammene. Siden nyttår hadde 11 av 35 lam dødd. Ett av lammene ble sendt til Veterinærinstituttet i Tromsø. Her ble det konstatert at lammet døde av avmagring.

Lammet hadde ikke fett igjen rundt indre organer, også beinmargen inneholdt lite eller ikke noe fett. Det ble ikke gjort funn på dyret som kunne forklare avmagringen på andre måter enn underernæring.

Under tilsynet observerte inspektørene at flere dyr var i dårlig form. Når det gjelder de 11 døde lammene, mener tilsynet det er sannsynlig at flere av dem døde av underernæring.

– Vi vil påpeke at det ikke er akseptabelt at husdyr dør av underernæring. Dette er en langsom og smertefull prosess som kan påføre dyrene store lidelser, heter det i den alvorlige rapporten fra Mattilsynet.

Svikt med fôret

Tilsynet mener bonden langt tidligere burde ha forstått at dyrene var i dårlig hold, og at svikt med fôret trolig var forklaringen.

Da representanter fra Mattilsynet og dyrevernsnevnda var på befaring, befant det seg 23 lam i fjøset, cirka 30 voksne søyer og tre vær. Mange av lammene var i svært dårlig form, også søyene var i dårligere hold enn ønskelig.

Dyrevernsnemndas representant vurderte ut fra egen erfaring at flere av lammene neppe ville overleve vinteren i den tilstanden de var ved tilsynet.

Mattilsynet konstaterer at bonden bare har brukt halvparten av den anbefalte kunstgjødsla, og at det egenproduserte fôret derfor fremstår som næringsfattig. Det næringsfattige fôret skulle ha vært supplert med kraftfôr for at dyrene skulle få dekket sine behov. Dokumentasjon tyder på at dyrene ikke har fått tilstrekkelig med kraftfôr.

Mattilsynet konkluderer med at bonden straks må sette i verk tiltak for å forbedre foringen.