Han tar opp saken i fylkestinget i neste uke.

Flere tilbud fjernet

– Hvordan vurderer fylkesråden utviklingen, og hva vil han gjøre for å utvikle et utvidet og mer variert skoletilbud i Sør-Troms, spør Eriksen.

Han viser til at Skånland videregående skole først ble lagt ned. Deretter er det blitt fjernet flere tilbud ved Stangnes videregående og ved Rå videregående.

– Det finnes flere årsaker til disse reduksjonene i skoletilbudet i regionen, men i sum oppfattes det som har skjedd som ei uheldig utvikling, påpeker han.

120 færre plasser

Fra 2014 har det vært en reduksjon på cirka 120 elevplasser på Stangnes. Reduksjonen er størst innen medier og kommunikasjon, hvor det var to klasser på Vg1 og Vg2 pluss 1 klasse på Vg3. Det var studiespesialisering med formgivingsfag og hudpleie. Dette er alle 3-årige skoletilbud, men det har også vært reduksjoner med 15 plasser på reiseliv Vg2, 15 plasser på elektrofag Vg1 og 15 plasser på Vg2 brønnteknikk, sjon jo var det eneste i sitt slag nord for Sandnessjøen. Ved Rå videregående har det også vært reduksjoner i tilbudet.

Se på tilbudet

Eriksen viser til at det foreligger planer om sammenslåing av Stangnes og Heggen videregående skoler. Da vil man stå igjen med kun to videregående skoler i hele regionen. Samtidig viser han til at det foreligger et alternativ for sammenslåinger der Rå videregående skole administrativt underlegges en ny felles skoleenhet i Harstad.

– I så fall vil situasjonen for Sør-Troms -regionen fremover bli at det kun finnes en skoleenhet med et betydelig redusert utdanningstilbud. Bekymringene for dette er betydelige – både i de aktuelle skolemiljøene og blant kommuneansvarlige. Det er nå et stort behov for å vurdere hvordan utdanningstilbudet i denne regionen kan styrkes og utvides, som et alternativ til stadig nedbygging, påpeker Edvin Eriksen.