Mandag 5. mars startet det samferdselsråd Ivar B. Prestbakmo kaller den største omleggingen av kollektivtilbudet i Harstad noen sinne. Reaksjonene er mange. Flere er positive til det nye tilbudet som blant annet medfører flere avganger til og fra UNN Harstad og ny rute mellom Borkenes Kilbotn, men andre er kritiske.

Harstad Tidendes Facebook-side har mange stilt spørsmål ved de nye rutene (se svar på noen av spørsmålene lenger ned på siden).

På Harstad Tidendes Facebook-side har mange stilt spørsmål ved de nye rutene. Vi har bedt Troms fylkestrafikk svare på spørsmålene.

Slik svarer Troms fylkestrafikk generelt på sin egen facebookside de som er misfornøyde.

– Endringene er til det bedre for de fleste reisende, men det vil dessverre være noen som ikke får tilbudet de ønsker seg. Vi håper dette kan bedre seg ved senere revisjoner. Busstilbudet er utarbeidet med bakgrunn i passasjergrunnlag, kapasitet og økonomi. Det gjøres tilpasninger i kollektivtrafikken som forhåpentlig er til det bedre for de fleste, innenfor de gitte rammer vi har.

Risiko

Mona Paulsen sier dette: – Buss 11 Steinbakkan – sentrum har på morgen og ettermiddag vært en skolebuss for ungene langs ruten og dere endret den i høst til å også passere Seljestad skole og ikke bare Borggata. Nå når dere legger ned denne så må ungene over på annen rute 11 som går RV83 inn til byen. Her må de aller fleste krysse rv83 to ganger for å komme på skolen. Den ene gangen mellom Medkila-Kanebogen (der den forrige gikk i byggefeltet), men her er det heldigvis gangbru. Andre gangen er i Borggata som er om lag 10 minutters gange til Seljestad Skole, der de må krysse veien uten bru, men med lys. Her vil nok flere unger «ta sjansen» på å bare komme fort over. I tillegg er det på andre siden av veien mest naturlig å gå over en stor parkeringsplass ved Rema-senteret som man skjønner må skape en del farlige situasjoner. Jeg ber om, på vegne av mange foreldre i området Kanebogen – Medkila, revurderer rutetilbudet til/fra skolen for våre myke trafikanter

Frode Bøe sier: – Det er helt utrolig at det legges opp til at alle elever ved Seljestad og Heggen, som bor fra Kanebogen og sørover, må gå fra Borggata og opp til skolen. Gangavstanden er ikke det verste. Risikoen er at de må krysse både riksveien, parkeringsplassen ved Rema/Power, og Seljestadveien, før de er på skolene. Det er direkte hensynsløst for både fotgjengere og bilister. Jeg foreslår på det aller varmeste, at linje 11 kjøres via Seljestadveien.

Vinny Søyland sier: – Flott at det jobbes for å få flere til å reise med buss. Men jeg reagerer på endringer på rute 11, som nå ikke skal oppom øvre Medkila og Kanebogen. Det er mange ungdommer som skal til Seljestad om morgenen, og disse må nå gå ned til riksveien. Det synes ikke jeg er en forbedring, men en forverring av tilbudet. Det blir lengre vei å gå på hålkeføre i mørket, og det er ikke hyggelig å vente på bussen ved riksveien, hvor det er både støy, støv og forurensning.

Forutsigbarhet

Og slik svarer Troms fylkestrafikk: «Skoleruta til elever til/fra Seljestad skole og Heggen vgs. er linje 250 og har samme holdeplass ved skolene som før. Når det gjelder linje 11 var hovedmålene å skape forenkling, forutsigbarhet og kortere reisetid. Linje 11 er derfor lagt opp slik at den kjører samme trase hele dagen.»

Og videre:

«Elever til Stangnes vgs./Heggen vgs. oppfordres til å benytte avgangen kl. 07:48 fra Medkila rv. 83 Elever til Seljestad skole oppfordres til å benytte avgangen fra Medkila rv. 83 kl. 08:06. (Merket Seljestad skole og Heggen vgs.). Denne avgangen ender opp i Hans Egedes gate.»

Samhandling

Spørsmål fra Astrid Fjellstad Ernstsen:

– Har de fortsatt ikke husket den glemte delen av Harstad kommune: Alle de som bor på sørsiden av Gullberget?

Troms fylkestrafikk: Troms fylkestrafikk har i denne omgang utviklet et nytt bussystem for bybussene i Harstad og jobber nå med å bedre samhandlingen mellom bybussene og distriktsbussene rundt Harstad.

Charlotte Maria Skogstad Espejord:

– Har i alle år vært slik at elevene på sørsiden av Stangnes har vært nødt til å gå opp til hovedveien for å ta bussen hjem. Det har for så vidt fungert, men det er ikke optimalt. Kan dette ikke endres?

Troms fylkestrafikk: Du trenger ikke gå opp til hovedveien for å ta bussen hjem, du kan reise med linje 10 fra Stangnes vgs. og bytte buss på Kanebogen terminal.

Elin Kastnes Nilssen:

– Det blir ikke enkelt for ungene som skal fra Bergseng skole til byen. Opp til 53 minutter ventetid fra skoleslutt til buss. Den kan vel neppe sies å være ei forbedring?

Troms fylkestrafikk: Det er ikke riktig at elevene får 53 minutter ventetid. Elevene ved Bergseng skole har mange avganger å velge mellom og kan benytte følgende linjer: 14, 16, 240, 270, 275, 280 og 290. Benytt appen Troms reise, reiseplanleggeren på tromskortet.no. Her ser du hvordan man enklest kan reise.

Hva synes du om de nye bussrutene? Si din mening i kommentarfeltet eller på Harstad Tidendes Facebook-side