I jula bestilte en 21 år gammel kvinne en kongeboa fra selskapet Dactive Reptiles i Haugesund. Da slangen kom på døra i en lufttett boks til mottakeren i Harstad, var dyret halvdødt og kaldt.

- Postmannen ante ingen ting om hva han fraktet. Da jeg sa hva han hadde tatt med til meg, ble han forfær, sier kvinnen som bestilte slangen.

Meldte fra til Mattilsynet

Kvinnen syntes dette var en merkelig måte å sende slangen på, ikke minst fordi hun hadde fått forsikringer om at selskapet skulle frakte kongeboaen lovlig og at dyret ville bli tatt godt hånd om, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

21-åringen tok deretter kontakt med både Posten og Mattilsynet. Sistnevnte etat har nå laget en rapport der de kommer med sterk kritikk av selskapet Dactive Reptiles.

- Vi reagerer sterkt på måten dyr har blitt transportert på. Dere må umiddelbart avslutte praksisen med sending av reptiler i posten. Dere må sørge for at dyrevelferden er godt ivaretatt under hele transporten hvis dere skal fortsette med transport av reptiler fra butikken, står det å lese i rapporten.

Ble fraktet i 17,5 timer

Den uvanlige forsendelsen kom til Harstad i jula i 2017. Ifølge Mattilsynet tok transporten 17,5 timer. Slangen ble fraktet i en boks som var teipet igjen. Boksen lå inni en større eske av isopor som også inneholdt to enkle varmeelementer.

I denne boksen ble slangen transportert til kvinnen i Harstad. De som fraktet dyret visste ingen ting. Foto: Mattilsynet

Etter en lovendring i 2017 ble forbudet mot å holde alle skilpadder, øgler og slanger i norske hjem opphevet. Hovedregelen er fremdeles at reptiler er forbudt, men Mattilsynet har unntatt ni slanger, syv øgler og tre skilpadder fra forbudet. En av artene som ble tillatt er kongeboaen som denne saken handler om.

- Det var ingen i Nord-Norge som hadde denne slagen til salg, derfor bestilte jeg sørfra, sier kvinnen.

Hun er fornøyd med at selskapet nå har sluttet å sende dyr med posten.

– All sending av dyr er stoppet og alt som er bemerket i vedtaket er utført og svar er returnert til Mattilsynet i forrige uke. Nå venter vi på en tilbakemelding eller et besøk fra dem for å se om de er fornøyde, opplyser Tom Østensvik i selskapet Dactive Reptiles til Radio Haugaland.

Kvinnen er også fornøyd med å ha fått tilbake de nesten 3.000 kronene selskapet krevde for transport.

- I tillegg vil de legge ut for veterinærutgifter.

Slangen har i dag problemer med luftveiene og behandles for dette. Eieren tror slangen ble syk under transport.

- Behandlingen kan vare opp til 8 uker. Det er bare 50/50 sjanse for at den overlever.

- Noen sier æsj

21-åringen, som er vant til reptiler, sier at hennes nye kongeboa kan bli opp til 4 meter lang hvis den blir frisk og rask.

Kongeboa Slangen kan bli 4 meter lang og lever ofte til den blir 30 år gammel. Foto: Privat

- Men jeg tviler på at denne blir så stor, sier kvinnen.

- Når jeg forteller folk at jeg har slange, reagerer folk ulikt. Noen sier æsj. Andre sier at de ikke bør være i Norge i det hele tatt, sier hun.

Hun kan forvente seg et langt bekjentskap med slangen som normalt lever i 20-30 år.