Det sier Høyres gruppeleder Håkon Vahl. I likhet med Rødts Frode Bygdnes trodde han kommunens kontrollutvalg kunne gå inn og foreta en slik gransking.

– Derfor meldte jeg en sak til kontrollutvalgets møte i går. På vegne av Harstad Høyre ba jeg Kontrollutvalget iverksette en gransking av den alvorlige økonomiske smellen, sier Vahl.

Ikke rett instans

Seniorrådgiver Tage Karlsen i K-Sekretariatet IKS opplyser imidlertid at det kommunale kontrollutvalget ikke er rette instans.

Les også: Rødt krever gransking av milliardsprekken

– Statens vegvesen og styringsgruppa for Harstadpakken inngår ikke i den kommunale forvaltningen, så det disse har foretatt seg har ikke kontrollutvalget noe med. Jeg tror det må være Riksrevisjonen som er riktige organ for å undersøke denne saken, skrive Karlsen til Høyres Håkon Vahl.

Høyre sjekker nå hvilke instanser som kan være aktuelle for å granske det som har skjedd i Harstadpakken. Kostnadene var i 2012 beregnet til 1,2 milliarder, eller 1,5 milliarder i 2014-kroner. I dag er merkostnadene på 930 millioner.

Et flertall i kommunestyret har vedtatt at dette skal dekkes inn ved at fylket og kommunen betaler 40 millioner hver, mens Statens vegvesen bidrar med 80 millioner. De resterende 770 millionene skal dekke av bilistene i form av økte bomtakster de neste 18 årene.

– Vi ønsker alle tallene på bordet for å vite hvor det gikk galt. Høyre er ikke ute etter omkamp, men innbyggerne har krav på å få vite hvem som ikke har gjort jobben sin. De skal tross alt betale nesten hele regningen, sier Vahl.

Bagatelliserer

Han reagerer kraftig på at samarbeidspartiene bagatelliserer merkostnadene.

– Jeg registrerer at det for tiden er en veldig negativ stemning i kommunen, noe som bekymrer meg. Det fødes færre barn i Harstad enn tidligere, og vi blir færre innbyggere, sier Vahl.

En flott kommune som Harstad burde ha hatt betydelig vekst, mener han.

– Høyre kjempet frem Harstadpakken med en bomtakst som var til å leve med. Den formidable kostnadssprekken gjorde at vi ville stoppe. Vi ville ikke velte hele regningen over på bilistene, men fikk ikke gjenomslag. Altfor mange innbyggere er frustrerte fordi de føler seg overkjørt av et politisk flertall. Dette er ikke bra, vi må gjøre noe med det, sier Høyres Håkon Vahl.