Sammen med klassekameratene på tømrerlinja ved Stangnes videregående skole har de siden i høstet startet arbeidet med å skape en ungdomsbedrift. Klassen valgte leder og styre. De har i prosessen også registrert bedriften i Brønnøysund-registret som UB Tre & Betong.

– Vi har fått god hjelp av lærer Erik Meistad når vi skulle etablere bedriften. Vi valgt å gå for produkter av resirkulert materiale av tre og betong, forteller Lund.

Han synes det er flott at en har et slik tilbud på Stangnes. Hele klassen av tømrere har jobbet lenge med prosjektet. Fredag la de siste hånd på verket med produktene som de skulle ta med til fylkesmesse for ungdomsbedrifter 6. mars

– Rekordmange Ungdomsbedrifter og Elevbedrifter i Troms deltar på årets fylkesmesse 6. mars om formiddag på Jekta Storsenter i Tromsø, melder Kaja Bårdsen, prosjektleder grunnskole i Ungt Entreprenørskap Troms.

Produkter

– Vi har lært mye i arbeidet med å etablere egen bedrift og lage produkter. Vi har laget et hagebord i tre og betong. Samt benker og krukker. Alt er i utgangspunktet laget av resirkulert betong. Vi har i tillegg kjøpt inn noen ekstra sekker for å få fullført oppdraget, forteller Henrik Lund.

Kasfjordkaren er daglig leder for UB Tre og Betong. Han ble nylig nummer to i fylkesfinalen for snekkerlærlinger i Troms. Det skilte kun ett poeng til vinneren.

– Det er en del arbeid med å beregne vekt og mengde av materialer. Vi får god bruk for kunnskap i matematikk, sier han.

Bestilling

– Vi har som bedrift fått inn noe bestillinger på våre produkter. Blant annet har vi laget en for et større bord som skal lage til en bedrift i byen. Lengden er på 3,5 meter og er 1,28 meter bredt. Tykkelsen er på 5 centimeter. Vekten på betongbordet kommer på et sted mellom 250 kg og 300 kg etter det vi har beregnet, forteller Lund, om prosjektet som UB Tre og betong jobber med, forteller Lund, som sist torsdag var samlet i klasserommet ved verkstedet sammen med rådgiver Roar Holtborg.

Totalt stiller Stangnes videregående skole med hele 12 Ungdomsbedrifter på fylkesmessa i Tromsø 6. mars. Ved Heggen videregående skole drar en til Tromsø med to ungdomsbedrifter.

– Vi satser på å få med oss noen premier fra Tromsø. Vi er påmeldt i mange forskjellige kategorier, sier Lund. Stort sett det fleste i klassen vil være med på turen til Tromsø. De har allerede snekret en egen bu som skal bruker under standen.

Stangnes videregående skole har i alle år hatt tradisjon for å sende ungdomsbedrifter til Tromsø. I år har det vært stor interesse på skolen for å være med på fylkesfinalen. Det blir derfor stor delegasjon fra Harstad som drar fra byen mandag 5. mars.

– Vi må ha alt klart her denne uken. Fredag er det vinterferie for oss i Troms. Etter en uke med vinterferie skal vi til Tromsø nærmest på direkten. Deretter skal vi i klassen ut i tre ukers praksis hos bedrifter i Harstad.

Snekkerkullet fra Stangnes skal fra høsten ut i to års læretid, før de på slutten skal avlegge prøve til fagbrev.

– Med fagbrev i hånden bør det være gode muligheter til å få jobb som snekker her i Harstad-området. Det er en arbeidsgruppe som det er god etterspørsel etter akkurat nå, sier Roar Holtborg, som jobber som rådgiver ved Stangnes videregående skole.

Han og flere følger opp ungdommen fra de starter på skolen og sørger for at de kommer seg på skolen og ikke blir værende hjemme på gutterommet i skoletiden.

BETONG: Stangnes-elever i UB Tre & Betong er klar for fylkesfinalen i Troms med produkter laget i resirkulert materiale i tre og betong. Foto: Picasa
UB BETONG: Stangnes-elever i UB Tre & Betong er klar for fylkesfinalen i Troms med produkter laget i resirkulert materiale i tre og betong Foto: Picasa
OPPGAVE: Stangnes-elever i UB Tre & Betong er klar for fylkesfinalen i Troms med produkter laget i resirkulert materiale i tre og betong. Her viser de en tegning på et bord som er laget til en lokal bedrift. Foto: Picasa