En rekke tiltak har den senere tid blitt iverksatt for å komme svart arbeid til livs. Skatteetaten er med på flere av disse.

– La oss først begynne med å si at heldigvis ønsker de aller fleste å få utført oppussingsarbeider på lovlig vis. Dette skyldes ganske sikkert at de aller fleste av oss skjønner konsekvensene av svart arbeid, både knyttet til eget bruk og hva det betyr for samfunnet generelt, sier Pedersen og Henriksen.

– Vi er på hele tiden

– Likevel kan vi ikke lukke øynene for at svart arbeid finnes. Derfor er vi med på flere prosjekter som har som målsetting å avdekke dette. «Skattepatruljen» er ett slik tiltak og vi har dessuten gode tverrfaglige samarbeid med andre etater som for eksempel politiet, Arbeidstilsynet og Statens vegvesen. Vi kartlegger ulike bedrifters virksomhet, med mål for øye å avdekke mulig ulovlig aktivitet.

– Vi er på hele tiden, og er i stand til å aksjonere til alle døgnets tider, sier de to.

Kan lett sjekke på hjemmesiden

Begge har opplevd tilfeller der spesielt privatpersoner har vært usikre på hvordan gå fram for å sikre seg mot svart arbeid.

– Ikke gå med på å betale noe kontant. Alt av oppgjør må foretas ved hjelp av faktura og via bank. Betal heller aldri noe på forskudd, verken kontant eller via bank.

– Kanskje er det ikke bestandig like lett å vite hvordan man skal gå fram. Men for å være på den sikre siden kan vi anbefale www.handlehvitt.no. Her finner du samlet informasjon for å gjøre det lettere å gjøre ting rett. Her finner du info både om hvorfor det er lurt å handle hvitt, og hvordan du går frem for å gjøre det. Her kan du ta en enkel firmasjekk av den du har fått anbud fra og kan vurdere om det er noen det er best å styre unna.

Kriminelle nettverk

– Fra nyttår utstedte Arbeidstilsynet nye HMS-kort for alle renholds- og byggefirmaer. Dette er et ID-kort som alle innen disse bransjene er pålagt å bære godt synlig. Private kan også be om å få se at de som er hyret til oppdrag har gyldig hms-kort. Er du i tvil, ta en mer grundig sjekk, er rådet fra de to

– Det skal lønne seg å være seriøs. Det er rettferdig. Alternativet er at penger forsvinner ut av landet og rett i lomma på kriminelle nettverk. Er det vi ønsker?

Svaret burde være enkelt.

– Nei, det gjør vi ikke, oppfordrer Pedersen og Henriksen.

HMS-kort byggebransjen: Slik ser kortet ut som alle som utfører oppdrag innen byggebransjen skal være utstyrt med. Illustrasjonsfoto
HMS-kort renhold: Også arbeidere innen renholdsbransjen skal nå være utstyrt med et eget HMS-kort. Illustrasjonsfoto Foto: Skatteetaten