To åremål er gått ut. Det er tid for nye utfordringer for Ole Martin Linaker, mangeårig rektor ved Heggen videregående. Fra høsten går han over til Utdanningsetaten i Troms fylkeskommune. Kontinuitet er ok, men forandring fryder, mener han.

- Jeg tror det blir bra med et skifte, både for organisasjonen og for meg selv. Femten år er lang tid, sier rektoren, mens han oppsummerer femten år med stor utvikling på mange områder. Ikke minst innen dataverdenen.

Endringer

- I løpet av det første året jeg jobbet her, 2002-2003, fikk lærerne sine egne pc-er. Det ble en annen måte å bruke data på, en helt annen måte å jobbe på, sier han, og nevner utskiftningen av den gode gamle ”gymnaslektoren” som en annen stor endring.

- Inn kom de unge nyutdannede, sier han, og nevner også Kunnskapsløftet, som førte til endringer av innhold, organisasjon og struktur både i grunnskolen, den videregående skolen og voksenopplæringen. Det er ei tid for alt.

Eksemplarisk

Han nekter ikke for at han vil komme til å savne skolen, der han selv tilbrakte tre år for noen tiår siden. Trafikken i korridorene. Alle de kjekke elevene.

- Jeg må bare skryte av ungdommene våre. Jeg føler at de ligger langt foran elevene på min tid. Både når det gjelder kunnskap, evne til å samarbeide og til å presentere ting. De er mer uredde, ja kanskje mer opplyste. De virker veldig fornøyde selv, og de oppfører seg eksemplarisk. Jo da, jeg kommer til å savne livet her. Det er alltid deilig når ferien starter, men likevel fantastisk artig når det blir liv i gangene igjen om høsten, sier han

Imponert

Han vet hva han snakker om, etter en lang karriere i skolen. 13 år ved Stangnes videregående, 15 ved Heggen. Det har vært høydepunkter.

- Da må jeg få nevne musikk og drama-linja, som har hatt noen fabelaktige oppføringer i Storsalen på Kulturhuset de siste årene. Jeg er like imponert hver gang over hva dyktige lærere får elevene til å prestere. Målet er at alle på denne linja skal få oppleve å stå på en stor scene, og det har de fått.

Utveksling

Han nevner også Erasmus-prosjektet, et utvekslingsprogram i regi av EU. Heggen videregående har deltatt de siste fire årene. Elever og lærere har besøkt skoler i Spania, Italia og Belgia, mens elever og lærere derfra har vært i Harstad. - Prosjektet har engelsk som felles språk, og våre elever har ikke bare behersket språket best. De tar også ledelsen i gruppearbeid og gjør gode presentasjoner.

Indre drivkraft

Det var lærer han skulle bli, fotballfantasten fra Medkila. Som tilbrakte guttedagene på grusbanen i Medkila, og innimellom i slalåmbakken. Han har aldri holdt opp, verken med det ene eller det andre. Den indre drivkraften for fotballen har aldri sluppet ham. Ikke fra han som 10-åring spilte på småguttelaget, til seniorspill på HILs A-lag. Etter realfagstudier ved universitetet og idrettshøgskolen sørpå, kom han tilbake som idrettsoffiser på Befalsskolen og begynte samtidig på HILs A-lag. Han har siden vært trener for A-laget i ti sesonger, med et spesielt høydepunkt i friskt minne.

- I 1996, da klarte vi plassen i 1. divisjon. Kanskje den beste prestasjonen av HIL etter storlaget på 50-tallet, minnes han.

Cupmestre

Så har han trent Medkila i ti sesonger. Der befinner han seg ennå i dag, som sportslig leder. Han er stolt av fotballjentene, inkludert sine egne to døtre. Kanskje befinner det seg noen fremtidige stjerner blant de tre barnebarna?

- Jeg har fulgt Medkilajentene på oppturer og nedturer, en reise jeg ikke ville vært foruten. Og så cupfinalen i 2003, da. Jeg hadde jobbet med de samme jentene fra 1999, det var en fantastisk opplevelse da de slo Kolbotn 2-1 foran 6000 tilskuere på Ullevaal stadion.

Drømmejobben

Nå er han altså inne i siste fase som sjef for 85 ansatte og 515 elever. Med blandede følelser.

- Jeg har trivdes utrolig godt her. Jeg føler meg privilegert som får jobbe med så mange flotte elever og dyktige ansatte. Vi har hatt lite utskiftning i staben. Folk tar ansvar og vi har lite sykefravær. Vi kan velge på øverste hylle når vi søker etter folk. Jeg har vel egentlig hatt drømmejobben.

Ny skole

De videregående skolene i Harstad står ved et veiskille. Både Stangnes og Heggen er gamle og i dårlig forfatning. I løpet av juni i år skal Fylkestinget vedta hva som skal skje med skolene fremover. Alternativene står hovedsakelig mellom å bygge ny felles skole for disse to eller en felles skole i Sør-Troms, der Rå blir en avdeling.

- Jeg mener det er en fordel med felles skole for studieforberedende og yrkesfag.

Mange følger venneflokken når de søker videregående uten å ha en plan med hva de vil videre. En felles skole vil medføre at elevene slipper å velge skole. I stedet kan de velge yrkesfaglige utdanningsprogram og samtidig gå på samme skole som kompisene. Vi trenger håndverkere mer enn noensinne, mener han.

Jobbinnholdet i den nye stillingen i fylkeskommunen vil han ikke si mer om. Men han er klar for nye utfordringer.

- Jeg skal i alle fall jobbe tre år til. Det er rart med det …

LITT VEMODIG: - Jeg innrømmer at jeg vil savne trafikken i korridorene, alle de kjekke ungdommene, sier Ole Martin Linaker, fire måneder før han overlater rektorstolen til andre.