Nergård-konsernet ønsker å flytte trålrederiet Nergård Havfiske AS fra Harstad til Tromsø. Det skal skje i 2018. Rederiet har åtte ansatte på land i Harstad, og rundt 200 ansatte på sjøen i selskapets fem trålere. I Tromsø skal de landansatte lokaliseres ved Nergårds hovedkontor på Strandtorget.

Dette skriver avisa Nordlys.

Kom brått på

Til Harstad Tidende sier daglig leder Kjell Larssen:

- Det har ikke vært noe signal om dette tidligere.

Det var torsdag at ble det bestemt at Nergård Havfiske AS i Harstad flyttes til Tromsø.

- Jeg har en rolle som daglig leder, derfor vil jeg ikke ha noen personlige meninger om prosessen. Jeg må jobbe i henhold til de avgjørelser som er tatt, sier daglig leder i trålrederiet, Kjell Larssen til Harstad Tidende.

- Det var en overraskende orientering. Det har ikke vært noe signal om det tidligere. Det er en prosess som alle må igjennom. Alle ansatte har fått tilbud om jobb i selskapet i Tromsø, forteller Larssen.

- Jeg må jobbe i henhold til de avgjørelser som er tatt, sier daglig leder i trålrederiet, Kjell Larssen til Harstad Tidende.

Nergård  Havfiske er ofte trukket frem som en av de store verdiskapende bedriftene i Harstad.

Ordfører: Trasig

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, sier det er synd at Nergård Havfiskes avdeling i byen flyttes til Tromsø.

- Det er en bedrift som har satt sitt preg på byen, sier hun.

- Nergård Havfiske er Norges største trålrederi, og at bedriften forsvinner fra Harstad er trasig. Det har vært viktig for oss å ha den her i byen, sier hun.

- Alle bedrifter som forsvinner fra Harstad er trasig. Nergård Havfiske er en gammel tradisjonsrik bedrift. Det skatteinntektsmessige tapet for Harstad kommune blir neppe stort. Avdelingen i Harstad har få ansatte.

Halv milliard i omsetning

- Vi ser stadig etter muligheter for forbedringer, og vi mener at det å samle organisasjonen på en plass gjør oss sterkere og bedre. Vi blir mer samkjørt når alle som skal ta beslutninger sitter i lag, sier konsernsjef Tommy Torvanger til Nordlys.

Ifølge Torvanger er det en tøff beskjed å få for de ansatte.

- Det er kjempeviktig for oss å ivareta de ansatte i denne prosessen, sier han.

De som jobber på båtene bor forskjellige steder i Nord-Norge.

Nergård Havfiske AS omsatte for drøyt 500 millioner kroner i 2016 og hadde et resultat på 162 millioner kroner.

Røtter tilbake til 1946

Nergård Havfiske AS er et trålerrederi som eier og driver fem trålere. Firmaet er en del av Nergård-konsernet og har tilhold på Langnes i Harstad. På dette anlegget har de to kaipirer, stort uteareal, lager og kontorlokaler.

Nergård Havfiske AS eier båtene:

J. BergvollTønsnesOle-Arvid NergårdKågtind IIKasfjordNergård havfiske

Selskapet Nergård Havfiske AS, tidligere Ytre Rolløya AS, har sine røtter tilbake til 1946.

Det var i første rekke Ove Bergvoll og Kjervall Rolness fra Nord-Rollnes i Ibestad, som i 1946 tok initiativet til å få dannet et trålselskap. 2. februar 1946 tegnet 19 personer seg som andelshavere i et andelslag som ble stiftet. Kjervall Rolness ble formann.

Dette skriver selskapet på sin nettside.

Ytre Rolløya AS byttet navn til Nergård Havfiske AS i mars 2010.

I de senere år har Nergård-konsernet kommet sterkere inn på eiersiden. I løpet av 2007 har Ytre Rolløya AS blitt et heleiet datterselskap i Nergård-konsernet, gjennom sitt eierskap fra Gryllefjord Fryseri AS og Nergård AS.

KONSERNSJEF: Tommy Torvanger i Nergård-konsernet. Foto: Ronald Johansen